Aktiv Träning (Sweden)

Sex frågor till experten: Sömncoache­n

Är det normalt att inte drömma något alls? Kan jag ta igen förlorad sömn på helgerna? Är det bra att ta en tupplur mitt på dagen? Behöver man sova mer på vintern? Spelar det någon roll om man ligger vaken på natten ibland? Vad ska man göra om sängen har b

-

Du drömmer aldrig, kanske du tror. Men det stämmer inte. Du minns bara inte vad du har drömt, och det borde du vara glad för. Det betyder antagligen att du har sovit som en stock. Vi drömmer alla ett par timmar varje natt, och det är en viktig del av sömnen. Drömmar fungerar som ett slags självterap­i som bearbetar dagens intryck och låter dem falla på rätt plats i hjärnan.

Att sova ikapp på helgerna är inte helt optimalt. Men man kan ju inte alltid vara perfekt! Ibland går livet bara inte ihop annars. Bygger du upp ett sömnunders­kott under veckan så är det bättre att sova ikapp på helgen än att aldrig ta igen de missade timmarna. Sömnbrist försvagar immunförsv­aret, men du kan till viss del kompensera för det genom att sova extra mycket på helgen.

Om du vill ta en tupplur på dagen bör du komma ihåg att det kan störa din nattsömn. Ta bara en tupplur när det är absolut nödvändigt. Om du ändå känner att du måste sova lite på dagen, så slumra antingen bara 20 minuter eller ta en ordentlig sömnpaus på 1,5 timmar.

... din faktiska sovtid blir kortare och kortare med åren? Av de timmar du ligger i sängen är det bara ca 85 procent av tiden som du sover när du når 40–50-årsåldern.

Ja, det behöver man. Det hänger ihop med förhålland­et mellan ljus och mörker. När det blir mörkt tidigare och ljust senare, får kroppen lust att sova mer. Om du inte hade haft en väckarkloc­ka eller några speciella förpliktel­ser, skulle du högst sannolikt sova cirka 1,5 timmar mer den 21 december jämfört med den 21 juni. Om du nu känner att ditt sömnbehov ökar på vintern, så är det alltså helt normalt och inte något du behöver ändra på.

Har du en sömnlös natt ibland så låt bli att bekymra dig över det. En del av oss får lätt panik när det inte går att somna, men det är helt normalt att ibland inte lyckas oavsett hur många får man räknar. Och även om det är både irriterand­e och stressande, så är det ofarligt med sådana nätter ibland. Det är först om det pågår en längre tid, flera dagar eller veckor, som det kan vara bra att söka hjälp hos en läkare för att få bukt med problemet.

Har sängen blivit din fiende för att du under en längre period haft svårt att somna, så är det ingenting du själv kan styra över. Ditt nervsystem börjar automatisk­t förknippa sängen med en plats där du är vaken, och det är viktigt att du tar tillbaka makten. Det kan du göra genom att gå upp ur sängen när du inte kan sova. Då signalerar du till ditt nervsystem att du inte ligger i sängen om du inte sover. Sätt dig i soffan och läs en bok eller lyssna på lugn musik i 5–15 minuter innan du går till sängs igen.

IMMUNFÖRSV­ARET

Vi tittar närmare på några vanliga påståenden och försöker ta reda på om kroppen blir bättre skyddad eller mer känslig efter tuffa träningspa­ss.

OTURLIGA HJÄLTAR

Om det var du som hade jublat för tidigt och därmed blev passerad på mållinjen, skulle du säkert ha gråtit. Men när du läser om dessa legendaris­ka fadäser kommer du nog mer att gråta av skratt.

 ??  ?? Sömnen är helt avgörande för vår hälsa och vårt humör, men många lider av för lite eller för dålig sömn.
Sömnen är helt avgörande för vår hälsa och vårt humör, men många lider av för lite eller för dålig sömn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden