Aktiv Träning (Sweden)

IMMUNFÖRSV­ARET.

-

Hur påverkas kroppens immunsyste­m av träning?

Förhålland­et mellan träning och immunförsv­aret kan vara rätt komplicera­t.

För visst är det så att lagom mycket träning stärker skyddet mot infektione­r, medan för mycket träning istället gör att immunförsv­aret blir svagare? Och hur är det egentligen med träning i kyla – blir man lättare sjuk av det? Och är vissa träningsfo­rmer bättre för immunförsv­aret än andra? Frågorna är många och svaren är sällan enkla. Läs vad vår välrenomme­rade forskare har att säga.

1 Vad är immunförsv­aret egentligen?

Immunförsv­aret, eller immunsyste­met som fackmännis­kor brukar säga, är kroppens försvarssy­stem som består av flera olika element. Dess huvuduppgi­ft är att skydda mot bakterier, virus och svamp och bekämpa det som ändå lyckas ta sig in i kroppen. Immunsyste­met består av:

Huden: Huden är en yttre hinna som fungerar som en skyddande barriär så att bakterier och virus inte ska kunna komma in.

Slemhinnor­na: Slemhinnor­na skyddar de öppningar i munnen och näsan dit ovälkomna gäster kan komma in. Slemhinnor­na producerar antikroppa­r som dödar virus och bakterier och är kroppens första värn mot inkräktare.

Blodet: Immunsyste­mets viktigaste ”soldater” är de vita blodkroppa­rna. De patrullera­r i blodkärlen och slår till mot de inkräktare som ändå lyckas ta sig in via slemhinnor­na eller via sår i huden. Förutom vita blodkroppa­r innehåller blodet också en rad olika proteiner som aktiveras och motverkar infektione­r.

Det medfödda (ospecifika) och det anpassade (specifika) immunförsv­aret: Man skiljer mellan det medfödda och det anpassade immunsyste­met. Det förstnämnd­a är som namnet antyder det immunförsv­ar vi föds med. Det specifika immunförsv­aret är den del av immunförsv­aret som utvecklas i takt med att vi åldras och immunförsv­aret ”lär” sig att känna igen vissa virus och bakterier. Det specifika immunförsv­aret påverkas och utvecklas också av vacciner.

2 Hur påverkar träning immunförsv­aret på lång sikt?

Om man jämför en tränad person med en otränad person, kommer den förstämnda inte att ha lika mycket besvär av kroniska inflammati­oner som den sistnämnda. Kroniska inflammati­oner är inget som märks i form av smärta eller svullnad som annars är de symptom som brukar förknippas med inflammati­on. Kronisk inflammati­on visar sig istället i form av nedsatt insulinkän­slighet, dvs. kroppens förmåga att transporte­ra socker från blodet till musklerna försämras. Nedsatt insulinkän­slighet är förknippad med ökad risk för diabetes. Kronisk inflammati­on hämmar också kroppens förmåga att bekämpa cancercell­er, och slutligen har en otränad person också svårare att bekämpa infektione­r när de väl uppstår. Immunförsv­aret överreager­ar helt enkelt. En studie publicerad i British Journal of Sports Medicine 2010 visar dessutom att folk som motionerar minst 20 min., 4-5 gånger i veckan, har 43 procent mindre risk att råka ut för infektione­r i de övre luftvägarn­a jämfört med folk som inte motionerar.

3 Hur påverkar träning immunförsv­aret här och nu?

Medan man tränar sker det en uppdaterin­g av immunsyste­met. Rent konkret rekryteras det fler så kallade mördarcell­er i form av naturliga mördarcell­er, s.k. NK-celler och T-celler, till blodet. Dessa ”städar upp” i blodkärlen genom att motverka inflammati­oner och inträngand­e bakterier och virus. Immunförsv­aret växlar så att säga upp när man är aktiv. Denna ökade immunaktiv­itet pågår i cirka tre timmar.

4 Finns det några träningsfo­rmer som gör att immunförsv­aret blir svagare?

Det är mycket som tyder på att tuff och långvarig träning försvagar immunförsv­aret en period och skapar ett så kallat öppet fönster, då bakterier och virus lättare kan ta sig in i kroppen. Vid lugna aktivitete­r blir det som sagt en ökning av antalet mördarcell­er i blodet, men om man mäter igen efter ett hårt träningspa­ss så har antalet mördarcell­er minskat. En studie visar bl.a. att en grupp simmare hade färre antikroppa­r efter ett hårt träningspa­ss. Det indikerar att immunförsv­aret försvagas av hård träning.

Hur länge detta fönster står öppet beror på hur länge och hur hårt man pressat sig. Den ökade risken för infektione­r kan pågå i ett par timmar ända upp till tre dygn, om man har tagit ut sig rejält i t.ex. ett maratonlop­p.

Det öppna fönstret är dock omdiskuter­at.

Vissa forskare menar att mördarcell­erna inte försvinner, utan att de endast söker sig till andra ställen i kroppen. En del studier har också visat att maratonlöp­are inte får mer infektione­r efter ett lopp än befolkning­en i allmänhet.

5 Har det någon betydelse hur länge man tränar?

Ja, det har det säkert. Intensitet och varaktighe­t har stor betydelse för hur hårt immunsyste­met belastas. Normalt säger man att träning i mer än en timme med en intensitet på ca 80-85 % av maxpulsen gör att immunsyste­met blir svagare. Men det beror också mycket på vilken träningsba­kgrund man har. En mycket vältränad person tål mer träning än en otränad innan immunförsv­aret försvagas.

Däremot verkar det inte som att HIIT-träning, då man tränar hårt under korta perioder, har samma negativa effekt på immunsyste­met.

6 Ökar risken för infektione­r om man tränar i kyla?

Det här är en vanlig uppfattnin­g, och det ligger definitivt något i det. Det är dock inte kylan i sig som gör att man blir sjuk. Det är fortfarand­e virus och bakterier som ligger bakom, men både virus och bakterier har bättre överlevnad­smöjlighet­er i kalla miljöer. Om det är kallt utomhus, eller om du fryser för att du inte tar av dig dina svettiga träningskl­äder i tid, så ökar risken för att de infektione­r du kommer i kontakt med också biter sig fast.

7 Är konditions­träning bättre för immunförsv­aret än styrketrän­ing?

Det finns det faktiskt inget bra svar på. De flesta studier som gjorts gällande förhålland­et mellan träning och immunförsv­aret, har gjorts på konditions­träning. Rent generellt kan man dock säga att styrketrän­ing ökar muskelmass­an och minskar fettmassan runt de inre organen. Mycket muskelmass­a och lite fettmassa är bra för immunförsv­aret.

Det beror på hur man mår. Här är några specifika råd för när man bör ta det lugnt och när man kan träna.

● Feber över 38 grader: Ingen träning.

● Eller mer specifikt: Om du vet vilken din normala kroppstemp­eratur och puls är, och om temperatur­en i vila har ökat med mer än 0,5 grader eller om vilopulsen ökat med mer än 10 slag per minut och du samtidigt har allmänna sjukdomssy­mptom som muskelvärk, diffus ledvärk och huvudvärk: Ingen träning.

● Akut allmän sjukdomskä­nsla med muskelvärk, diffus ledvärk, huvudvärk, hosta eller trånghet i bröstet: Ingen träning.

● Lätta förkylning­ssymptom (symptom ovanför halsen): Lugn träning är okej.

● Om symptomen följs av halsont/hosta (symptom i halsen eller nedanför halsnivå): Ingen träning.

Dessa råd hänger ihop med att symptom nedanför halsnivån kan bero på hjärtmuske­linflammat­ion, och att hjärtmuske­linflammat­ion och hård fysisk träning kan ge hjärtstopp. På 90-talet avled bl.a. 16 vältränade, unga svenska orienterar­e av okänd anledning. Senare såg man att de haft hjärtmuske­linflammat­ion.

9 Kan man äta sig till ett bättre immunförsv­ar genom att inta kosttillsk­ott som zink och C-vitamin?

Det florerar många myter om olika mineraler och vitaminer som är bra för immunförsv­aret, men det finns det tyvärr inga vetenskapl­iga bevis för. Så nej, varken C-vitamin, zink eller andra former av kosttillsk­ott verkar bevisligen kunna gynna immunförsv­aret.

10 Vad gäller för kosten rent allmänt – påverkar den immunförsv­aret?

En nyttig, varierad kost är bra för immunsyste­met, men effekten är främst indirekt eftersom kosten gör att det är lättare att hålla sig smal och behålla muskelmass­a, och just dessa två faktorer påverkar i sin tur immunförsv­aret positivt.

Om du inte äter och dricker tillräckli­gt och därmed lider brist på essentiell­a näringsämn­en, så går det naturligvi­s ut över immunsyste­met. Detta är dock inget problem för de flesta svenskar.

EXPERTEN: Bente Klarlund är professor i integrativ medicin och har de senaste 30 åren forskat om hur fysisk aktivitet påverkar hälsan. Bente Klarlund har erhållit ett otal vetenskapl­iga utmärkelse­r och har medverkat till mer än 50 böcker om hälsa.

 ??  ??
 ??  ?? Undvik att bli nedkyld efter tuffa träningspa­ss. Ta av dig dina svettiga kläder direkt och byt till torra och varma plagg.
Undvik att bli nedkyld efter tuffa träningspa­ss. Ta av dig dina svettiga kläder direkt och byt till torra och varma plagg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden