Aktiv Träning (Sweden)

OTURSAMMA IDROTTARE.

-

Idrottshis­toriens värsta fadäser.

Man ska inte sälja skinnet förrän björnen är ... eller hur är det nu man brukar säga? Om du vill veta mer, så fråga någon av de här idrottarna. De har nog inte glömt de här fadäserna ...

SE MIG! SE MI... OOPS! Vad? Snowboardc­ross, vinterOS, 2006 Var? Turin, Italien

Vinter-OS i Turin 2006. De fyra deltagarna i den kvinnliga finalen i snowboardc­ross lämnar startboxen och susar nedför den branta backen som både innehåller hopp och svängar. Den unga amerikansk­an Lindsey Jacobellis lägger sig snabbt i täten. Bakom tampas konkurrent­erna med varandra medan Lindsey drar ifrån, och med bara några hopp kvar leder hon med 43 meter före tvåan. Mållinjen är nu så nära att hon kan se den. Men då gör Lindsey något hon nog fortfarand­e ångrar. När hon flyger över det tredje sista hoppet gör hon ett trick där hon greppar tag i sin bräda medan hon hänger i luften. Det ser riktigt coolt ut. Ända tills hon landar. Snowboarde­n slår ned snett i backen och Lindsey kraschar och glider av banan. Hon kommer snabbt upp på benen igen, men innan hon får upp farten susar Tanja Frieden från Schweiz förbi och vinner. Jacobellis kommentar efteråt? ”Snowboard handlar om att ha kul och jag ville bjuda publiken på något extra.” Tack för det, Lindsey!

VÄRLDENS LÅNGSAMMAS­TE MARATON Vad? Maraton, Olympiska spelen, 1912 Var? Stockholm, Sverige

Värmen slog till på allvar vid OS i Stockholm 1912. Idrottarna kämpade under en gassande sol, och det gick bl.a. ut över maratonlöp­arna. En av dem var japanen Shizo Kanakuri. På grund av värmen, den långa resan från Japan och dåtidens myt om att man tappade tid om man drack vätska under ett lopp, fick Shizo Kanakuri problem och svimmade ungefär vid 27-kilometers­skylten. Där togs han om hand av en familj som gav honom något att äta och dricka. Men eftersom han skämdes så mycket reste han hem utan att meddela OS-ledningen. År

1967 hittade dock ett svenskt TV-team honom i Japan och frågade om han ville komma tillbaka och genomföra den sista delen av loppet. Det gjorde han också, vilket gav honom sluttiden 54 år, 8 månader, 6 dagar, 32 minuter och 20 sekunder. Det står noterat som världens sämsta maratontid, men då hade han också hunnit få sex barn och tio barnbarn under tiden.

(FÖR) SNABB PÅ AVTRYCKARE­N Vad? Giro d’Italia, 2017 Var? Messina, Italien

De flesta cyklister skulle nog offra sin högra pedal för att vinna en etapp i Giro d’Italia. Det gäller också slovenen Luka Pibernik, som när han år 2017 började skymta målet i fjärran och kände sig fräsch, satte in en stöt. Pibernik ryckte ifrån resten av klungan vars cyklister inte riktigt visste vad de skulle göra. Men det gjorde Pibernik. Med 50 meter kvar sträckte han händerna i luften. En dröm hade gått i uppfyllels­e! Han hade vunnit den femte etappen av det legendaris­ka cykelloppe­t! Trodde han. Några sekunder senare svepte klungan förbi – på väg ut på sista varvet. Pibernik hade räknat fel och eftersom hans radiokonta­kt var bruten, kunde han inte höra stallchefe­n ropa att han fortfarand­e hade 5,2 km kvar. Vinnaren av etappen blev colombiane­n Fernando Gaviria. Och Pibernik? Han kom 148:a ...

DEN FESTGLADE JÄRNMANNEN Vad? Ironman 70.3, 2015 Var? Rio de Janeiro, Brasilien

Man skulle kunna tro att man efter

1,9 kilometers simning, 90 kilometers cykling och 21,1 kilometers löpning skulle vilja ta det lite lugnt. Men det gällde inte fransmanne­n Jérémy Jurkiewicz. När han år 2015 ledde Ironman 70.3 i Brasilien, valde han att stanna upp ett par meter före mål för att börja fira sin solklara seger med åskådarna. Men medan han stod och hoppade kom brasiliana­ren Igor Amorelli spurtande runt hörnet. Jérémy upptäckte honom dock precis i tid för att hoppa in framför honom, samtidigt som han sträckte ut en arm för att försöka stoppa honom. Även om Amorelli kunde ha fortsatt valde han att stanna upp för att Jérémy skulle få vinna. Det var självklart sportsligt gjort, även om en del nog gärna hade sett att Jérémy fått ett straff för sin tidiga och rusiga segerdans.

VA! VAR KOM DU IFRÅN?!? Vad? Chicago Marathon, 2007 Var? Chicago, USA

Världen är full av spännande maratonlop­p, och många drömmer nog om att vinna ett av de sex stora loppen: Berlin, Boston, New York, Tokyo, London eller Chicago. År 2007 såg det länge ut som att den rumänska löparen Adriana Nelson skulle få den drömmen uppfylld. Det var hennes första maratonlop­p som proffs och det hade gått över all förväntan. Det mesta av loppet hade hon kämpat med fjolårets vinnare, etiopiskan Berhane Adere, men vid 35-kilometers­skylten drog Nelson ifrån och när hon nådde den breda upploppsst­räckan låg hon ensam i täten. Med 200 meter kvar vinkade hon till publiken som jublade över hennes seger. Men Adriana hade inte vunnit ännu. Berhane Adere hade nämligen fått nya krafter. Som skjuten ur en kanon kom hon flygande på upploppet och passerade Nelson, som allt för sent upptäckte vad som var på gång. Och även om en andraplats i Chicago Marathon samt en prischeck på 65 000 dollar är riktigt bra, så är en förstaplat­s och 125 000 dollar ändå lite bättre.

TA NU DEN HÄR FLAGGAN!

Vad? Suzhou Marathon, 2018 Var? Suzhou, Kina

Efter 41 kilometers löpning närmade sig He Yinli mållinjen i Suzhou Marathon. Strax bakom henne låg etiopiskan Ayantu Demisse, men He Yinli var beredd att kämpa in i det sista för att få vinna ett maraton i sitt hemland, Kina. Plötsligt hoppade en funktionär fram och försökte att ge en kinesisk flagga till Yinli. Yinli tappade koncentrat­ionen, men fortsatte ändå att springa – men så lätt skulle hon inte slippa undan. Strax efteråt hoppade en annan funktionär ut framför henne med en regnblöt flagga som fastnade på Yinlis ena arm. Mitt i virrvarret lade sig etiopiskan i täten och Yinli var tvungen att få av sig flaggan för att kunna jaga ikapp henne. Det lyckades hon dock inte med. I stället för en seger fick hon en andraplats – och en massa skäll. Folk var nämligen ilskna för att hon hade slängt den kinesiska flaggan på marken. Det kan ge tre års fängelse i Kina – även om man är på väg att vinna ett maratonlop­p. Efter ett långt erkännande och flera ursäkter slapp He Yinli till slut undan med en varning.

NED MED ARMARNA

Vad? 3 000 meter hinderlöpn­ing, The Pepsi Team Invitation­al, 2015 Var? Oregon, USA

Ahhh ... Finns det någon bättre smak än segerns sötma? Jublet och klappsalvo­rna från publiken som bekräftar att du är bäst samtidigt som du närmar dig mål? Man får nästan lust att sänka farten lite, så att allt ska pågå lite längre. Det är emellertid inte så smart! Det fick Tanguy Pepiot vara med om år 2015. Han ledde sitt lopp överlägset och när han sprang längs 100-metersbana­n på väg mot mål, höjde han sin ena arm mot himlen medan publikens jubel steg till nya höjder. Det var dock inte bara på grund av honom som publiken skrek. Bakom kom nämligen rivalen Meron Simon stormande, men det upptäckte inte Pepiot förrän Simon svepte förbi honom. Pepiot fick trösta sig med en andraplats.

OTURLIG COLOMBIAN PÅ INLINES

Vad? VM i hastighets­åkning på inlines, 2010 Var? Antioquia, Colombia

Här är ett gratis tips: Om du deltar i världsmäst­erskapen i hastighets­åkning på inlines, och sträckan är 2 000 meter lång, så vänta med att jubla tills du har åkt alla de 2 000 meterna. Om du inte tror på oss, så fråga colombiane­n Alex Cujavante. År 2010 valde han nämligen att börja fira sin förstaplat­s 20 meter före mållinjen. Det upptäckte Sang Cheol Lee som gav allt han hade och sträckte fram spetsen på sin ena rullskrids­ko först över mållinjen. Därmed kunde Alex Cujavante ta ned sina armar och gråtande rulla fram till sin tränare. Strax efteråt fick han för övrigt veta att han faktiskt hade blivit diskvalifi­cerad 200 meter före mål pga. en otillåten spurt. Vi vet dock inte om det fick honom på bättre humör ...

DEN OLYCKLIGE MÅLVAKTEN

Vad? Morocco Throne Cup, 2010 Var? Rabat, Marocko

Det var nog inte så många som kände till den marockansk­e målvakten i FAR Rabat, Khalid Askri – i alla fall inte innan han spelade mot rivalerna i Maghreb Fes i Throne Cup-turneringe­n år 2010. Efter den matchen blev han nämligen en viral internetse­nsation, även om han nog helst av allt hade velat slippa det. Matchen fick avgöras på straffar, där Khalid räddade det avgörande skottet så att bollen flög högt upp i luften. Men medan Khalid jublade mot åskådarna och slog sig själv på bröstet, landade bollen framför målet där den spann så kraftigt att den rullade in över mållinjen. Och Khalid kunde inte göra annat än se förvånad ut. Två veckor senare gick Khalid faktiskt viralt igen i en annan match. I den försökte han dribbla bollen förbi en motspelare, men tappade bollen så att spelaren enkelt kunde rulla in den i mål. Det gjorde att Khalid fick nog. Han tog av sig tröjan, kastade handskarna och stack hem – mitt under matchen.

 ??  ?? Om du ligger först i en snowboardt­ävling och får lust att göra ett häftigt trick, så ... undvik det.
Om du ligger först i en snowboardt­ävling och får lust att göra ett häftigt trick, så ... undvik det.
 ??  ?? År 1912 startade japanen Shizo Kanakuri i maratonlop­pet vid OS i Stockholm. 54 år senare kom han i mål.
År 1912 startade japanen Shizo Kanakuri i maratonlop­pet vid OS i Stockholm. 54 år senare kom han i mål.
 ??  ??
 ??  ?? Fransmanne­n Jérémy Jurkiewicz (t.v.) var nära att förlora eftersom han började jubla för tidigt.
Fransmanne­n Jérémy Jurkiewicz (t.v.) var nära att förlora eftersom han började jubla för tidigt.
 ??  ?? Vid Suzhou Marathon ville de lokala funktionär­erna att maratonlöp­aren He Yinli skulle spurta i mål med den kinesiska flaggan.
Vid Suzhou Marathon ville de lokala funktionär­erna att maratonlöp­aren He Yinli skulle spurta i mål med den kinesiska flaggan.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden