Aktiv Träning (Sweden)

EN 45-ÅRIG LÖPTUR

-

Det är nyårsafton 1974. 24-årige Robert Kraft har för en gångs skull haft ett lite sämre år. Hans hopp om att bli countrysån­gare har slocknat, och de senaste månaderna har hans humör varit lika svart som kvällshiml­en över Miami. Det är dags att göra något nytt. 1975 ska bli ett annorlunda år tänker han, och när fyrverkeri­erna får natthimlen över Miami att explodera i alla möjliga färger, lovar han sig själv att han under hela det kommande året ska löpa åtta engelska mil – ca 12,8 km – om dagen. Varje dag.

Detta var för 45 år sedan. Sedan dess har Robert Kraft inte vilat en enda dag. Varje eftermidda­g kl. 17.30 dyker han upp framför samma livräddnin­gsskjul på 5th Street vid Miami South Beach och löper sin runda – fyra engelska mil åt ena hållet och fyra tillbaka. Han har löpt i både värmeböljo­r och orkaner. Genom

åren har han drabbats av stressfrak­turer, fått en spik i foten, haft matförgift­ning och blivit inlagd på sjukhus med akut andnöd, men han har aldrig missat en löpdag.

Med åren har Robert Kraft blivit en kändis på Miami Beach. Och eftersom han alltid löper vid samma tidpunkt varje dag, så dyker det ofta upp folk som vill haka på. Så länge man är trevlig är man välkommen. Om man löper alla åtta engelska milen får man ett smeknamn av Robert. Ett sådant har han också själv. Det fick han av en god vän som kallade honom ”Raven” eftersom han alltid var klädd i svart och var sent uppe. Sedan dess har Robert hittat på smeknamn till ca 3 000 personer som sprungit med honom. De har kommit från 87 olika länder, vilket gläder honom mycket: ”När jag nu inte kan resa ut i världen, så är det häftigt att världen kommer till mig”, brukar han säga.

71-årige Robert ”Raven” Kraft älskar att springa på stranden i Miami Beach. Han löper aldrig längre än 12,8 kilometer, men det har han i gengäld gjort varje dag de senaste 45 åren ...

 ??  ??
 ??  ?? När covid-19 slog till i USA under våren 2020, spärrades stranden av. Robert Kraft fick därför springa på trottoarer i några veckor.
När covid-19 slog till i USA under våren 2020, spärrades stranden av. Robert Kraft fick därför springa på trottoarer i några veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden