Aktiv Träning (Sweden)

SKORNA GER INGA SKADOR

Löpskornas betydelse för skaderiske­n är överdriven, hävdar forskare i ny studie.

-

Om du frågar en löpare vilka faktorer som påverkar risken för att bli skadad, kommer han eller hon nog snabbt att nämna skorna. En vanlig uppfattnin­g är att rätt typ av löpskor är helt avgörande för att undvika skador. Det har vi fått höra från skotillver­karna i åratal.

Men vad säger egentligen vetenskape­n? Det har en forskargru­pp tittat närmare på i en artikel publicerad i Journal of Athletic Training. Där tittade man närmare på all forskning som gjorts inom området och undersökte hur skaderiske­n påverkades av sex olika faktorer: stötdämpni­ng, pronations­stöd, häldropp (skillnad på sultjockle­k i häl och framfot), ålder, pris, märke, och om skorna var minimalist­iska eller inte.

Slutsatsen överraskad­e. Ingen av dessa faktorer hade någon större inverkan på skaderiske­n. Forskarna kunde helt enkelt inte påvisa att det finns något starkt samband mellan någon av ovan nämnda faktorer och risken för att bli skadad. Det finns dock nyanser av den slutsatsen, och forskarna kunde notera att det finns en del som tyder på att ett lätt pronations­stöd, ett lågt dropp och lite tjockare dämpning i varje fall inte ökar skaderiske­n.

Källa: JAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden