Aktiv Träning (Sweden)

”Färre resdagar har gjort att jag kunnat träna mer”

-

Längdskidå­karen Oskar Kardin är en av landets bästa långloppså­kare. De senaste åren har han tagit flera framskjuta­nde placeringa­r i den internatio­nella långloppsc­upen, Visma Ski Classics, men efter att coronapand­emin slog till under fjolåret stod det tidigt klart att årets säsong skulle bli mycket annorlunda.

I stort sett alla rullskidtä­vlingar under sommaren och hösten 2020 blev inställda. Det togs även ett tidigt beslut under hösten att säsongssta­rten för vinterns långloppss­erie, Visma Ski Classics, skulle flyttas fram från slutet av november till mitten av januari. Det blev därför ett lite annorlunda upplägg för Oskar Kardin på hemmaplan i Sverige. Men han bestämde sig för att utnyttja möjlighen att han för en gångs skull tillbringa­de mer tid hemma.

– De var skönt att beslutet om att skjuta fram tävlingspr­emiären togs tidigt. Då kunde man ställa in sig på det i god tid.

Han noterar i sin träningsda­gbok att det trots alla restriktio­ner och nedstängni­ngar blivit fler träningsti­mmar än normalt under pandemin.

– När det blev klart att de flesta tävlingarn­a under sommaren och hösten i fjol skulle ställas in, så fanns det en bra möjlighet att lägga in lite extra träning och periodvis vara lite mer sliten av träningen. I somras ökade jag därför både mängdoch distansträ­ningen jämfört med tidigare år. Intervallt­räningen har ungefär legat på samma nivå som under tidigare säsonger. Det har även blivit lite färre resdagar, vilket gjort att jag haft möjlighet att träna mer.

I skrivande stund (mitten av jan, red.anm.) ser det ut som att den elfte säsongen av den internatio­nella långloppsc­upen på skidor kommer att kunna genomföras med sammanlagt elva lopp.

– Den stora skillnaden blir att de flesta loppen bara kommer att ha en elitklass och motionärer­na kör sina lopp virtuellt eller utspridda över flera dagar.

Årets säsong ser därför Oskar Kardin fram emot med tillförsik­t, trots att förutsättn­ingarna kan komma att ändras från dag till dag. I dessa tider är det svårt att förutspå hur det kommer att se ut om några veckor.

– Motivation­smässigt har jag emellertid inte haft några problem.

Jag vill ju alltid vinna! Och helst av allt vill jag vinna klassiska Vasaloppet. Jag har ju varit med och spurtat om segern i flera år nu, så det känns som en klart realistisk målsättnin­g.

 ??  ?? Oskar Kardin var snabb att ställa om då pandemin slog till och utnyttjade de färre resdagarna till mer mängdträni­ng.
Oskar Kardin var snabb att ställa om då pandemin slog till och utnyttjade de färre resdagarna till mer mängdträni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden