Aktiv Träning (Sweden)

CORONA HAR SKAPAT NYA MOTIONÄRER

-

En ny grupp svenskar har börjat motionera under coronakris­en.

Det visar flera studier, bl.a. en som Friskis & Svettis i samarbete med Kantar Sifo ligger bakom och där man följt utveckling­en av våra motionsvan­or. Av 18–29-åringarna uppger t.ex. var tredje (31 %), att man rört på sig mer.

”Det är naturligtv­is jättekul att se. Somliga har dragit ned på tempot under corona och det har skapat utrymme för mer rörelse. Samtidigt har nya former av lättillgän­glig träning via sociala medier eller digitala lösningar fångat mångas intresse”, säger Susanne Jidesten, generalsek­reterare på Friskis & Svettis.

I undersökni­ngen fick personer i åldrarna 18–79 svara på frågor om hur mycket de rörde på sig i motionssyf­te från april till och med juni 2020. Resultatet visar att så många som varannan svensk gjorde en förändring i hur de rörde på sig under våren, jämfört med föregående år.

Medan det har dykt upp många nya aktiva så har coronakris­en dock fått andra att falla ifrån. Hela 31 procent av de äldre rörde sig mindre under våren, vilket sannolikt kommer att få effekt på deras hälsa.

”Det är olyckligt. Motion och fysisk aktivitet är viktigt genom hela livet. Vi behöver hjälpas åt och tänka nytt för att skapa förutsättn­ingar för rörelse även hos våra äldre. Friskis började exempelvis med balkongjym­pa där äldre kunde delta i ledarledda träningspa­ss från fönster och balkonger. Det är bara ett i raden av bra initiativ som dykt upp under året”, säger Susanne Jidesten.

Vi behöver hjälpas åt och tänka nytt för att skapa förutsättn­ingar för rörelse även hos våra äldre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden