Aktiv Träning (Sweden)

Tips för att träna balansen

-

HÅLL ÖVNINGEN LITE LÄNGRE

Om du utan problem kan hålla en balansövni­ng i 30 sekunder, bör du öka tiden gradvis så att du utmanar din balans tillräckli­gt. Lägg till exempel på 10 sekunder per gång.

FINN DITT INRE LUGN

Meditation, yoga och andningste­kniker kan hjälpa dig till en bättre balans eftersom du lär dig att behålla lugnet och hålla fokus. Känslor som ångest och nervositet påverkar nämligen också balansen. Föreställ dig att du ska gå på en lina som är uppspänd mellan två träd. Och föreställ dig sedan att du ska gå på samma lina på marken. Det finns inga tvivel om att du klarar alternativ två snabbare och med större säkerhet eftersom du inte är rädd då.

TRÄNA PÅ ETT OSTABILT UNDERLAG

Du tränar din balans när du står på en balansbräd­a, en mjuk matta eller liknande. Senorna och lederna runt musklerna behöver då jobba ännu hårdare för att stabiliser­a din kropp. Om du springer eller går kan du också välja att göra det i skogen där underlaget är ojämnt och mjukt.

GÖR ÖVNINGAR SOM ÄR BRA FÖR BALANSEN

Flera övningar funkar här, t.ex. denna: Stå på alla fyra med händerna rakt under axlarna. Sträck ut motsatt arm och ben medan du håller ryggen rak och spänner magmuskler­na. Dra ihop den sträckta armen och det sträckta benet så att armbågen och knäet möts under bröstkorge­n. Fortsätt böja och sträcka i 30 sekunder och byt till motsatt sida. Du kan också göra övningen på en stor pilatesbol­l.

BLUNDA

När du gör en balansövni­ng kan du testa att göra övningen med slutna ögon. Det ställer extra höga krav på dina övriga balanssinn­en, när synen tas ur spel.

FLYTTA DIN VIKT

Istället för att hålla vikten på hela foten kan du flytta över vikten till framfoten eller sidan av foten medan du gör din övning. Du kan också testa att flytta vikten från ena foten till den andra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden