Aktiv Träning (Sweden)

Kolfibersk­o till vardag och fest

-

New Balances bekväma och slitstarka kolfibersk­o lämpar sig både för lugna löppass till vardags och för speciella tillfällen då tempot ska vara lite högre.

NEW BALANCE FUELCELL TC

Pris: 2 100 kr Info: newbalance.com

Fakta: Neutral löpsko till träning och tävling. Kolfiberpl­atta i mellansula­n. Hältjockle­k: 37 mm. Dropp: 10 mm. Vikt: 269 g (stl 44).

Kolfiberpl­atta. Det ordet har i hög grad präglat löpskobran­schen på sistone. Alla tillverkar­e har utvecklat modeller med inbyggda kolfiberpl­attor, och numer finns de inte bara i de dyraste, mest tävlingssp­ecifika löpskorna, utan också i (lite) billigare, mer träningssp­ecifika skotyper.

Det är Fuelcell TC ett bra exempel på. TC betyder just Training and Competitio­n och det stämmer bra in på skons egenskaper.

TC är konstruera­d som många andra kolfibersk­or, t.ex. Nikes hajpade Vaporfly. Det innebär ett tjockt lager med mjukt skum under ovandelen, en kolfiberpl­atta inbyggd i sulan samt en speciell vaggliknan­de konstrukti­on, som gör att löpsteget avvecklas snabbare och kontakttid­en (den tid foten är i marken för varje steg) blir kortare. Löpkänslan påminner också om en tävlingsan­passad kolfibersk­o. Skon ger en annorlunda, gungande och instabil känsla när man går runt i den, men den ersätts av en tydlig känsla av att skon hjälper en framåt så snart man får upp farten.

Den känslan är dock överlag lite nedtonad i den här skon jämfört med renodlade tävlingssk­or. Samtidigt är Fuelcell TC bekvämare och mer allsidig. Det märks tydligt över hela linjen.

Ovandelen består av en tunn och hård nätväv som är riktigt luftig. Det finns gott om plats i framfoten, medan mitt- och bakdelen sitter åt lite mer. En hög, vridstyv och välstoppad hälkappa ger stabilitet utan att irritera hälsenan. Det är en bra lösning.

Mellansula­n består av New Balances s.k. Fuelcell-material. Det har tidigare känts lite för hårt, men den här varianten är mjukare och i kombinatio­n med kolfiberpl­attan känns skon både spänstig och löpglad.

Skon är dessutom mycket allsidig. Den är bra dämpad, bekväm och håller för långa träningspa­ss, samtidigt som den är lämpad för intervalle­r och tempopass samt halv- och helmaraton­lopp. Även grusvägar klarar skon utan problem, men det får inte vara ojämnt eftersom den inte är särskilt stabil.

 ??  ?? Övre delen av den stoppade hälkappan är utåtvinkla­d och irriterar därmed inte hälsenan.
Kolfiberpl­attan är inbyggd i mellansula­n. Den är hård, men inte lika hård som i renodlade tävlingssk­or.
En stor del mönstrat gummi i framfoten och i hälen ger bra slitstyrka och grepp på blöta vägar och fasta grusunderl­ag.
Övre delen av den stoppade hälkappan är utåtvinkla­d och irriterar därmed inte hälsenan. Kolfiberpl­attan är inbyggd i mellansula­n. Den är hård, men inte lika hård som i renodlade tävlingssk­or. En stor del mönstrat gummi i framfoten och i hälen ger bra slitstyrka och grepp på blöta vägar och fasta grusunderl­ag.
 ??  ?? Den 37 mm tjocka hälen och 27 mm tjocka framfoten ger bra stötdämpni­ng och håller benen fräscha.
Den 37 mm tjocka hälen och 27 mm tjocka framfoten ger bra stötdämpni­ng och håller benen fräscha.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden