Aktiv Träning (Sweden)

Så kan du också göra knäböjning­ar

-

1 SUMO SQUAT

I den här knäböjning­svarianten står man med fötterna brett isär, vilket innebär lite bredare än axelbredd. Det gör att du kan gå djupare ned utan att kroppen faller framåt. Sumo squat är också en mycket bra övning om du vill träna insidan av låren lite extra – det gör den betydligt effektivar­e än den så kallade adduktorma­skinen, som många använder för att träna innerlåren. Slutligen upplever många att det är lättare att aktivera sätesmuskl­erna med den här varianten jämfört med när man gör vanliga knäböjning­ar.

2 BULGARIAN SPLIT SQUAT

Här har du den bakre foten uppe på en bänk. Du gör en knäböjning med överkroppe­n upprätt och trycker därefter ifrån med det främre benet, så att du kommer upp till stående igen. Bulgarian split squat ger bra träning för ben och rumpa, samtidigt som belastning­en på ländryggen blir mindre jämfört med vid vanliga knäböjning­ar. Du tränar dessutom balansen och stabilitet­en runt knän och höfter. Vill du gå ännu djupare ned, kan du ha den främre foten uppe på en viktskiva.

3 GOBLET SQUAT

Goblet squat utförs på samma sätt som en vanlig squat, bortsett från att den här övningen görs med en hantel eller en kettlebell som du håller framför bröstet. Det är en av de bästa övningarna för att lära sig göra knäböjning­ar på rätt sätt. Viktens placering framför bröstet gör att det blir lättare att hålla balansen och gå riktigt djupt ned. Dessutom hamnar överkroppe­n längre bak så att du blir mer upprätt än när du gör övningen med en skivstång på ryggen. Goblet squat förbättrar därmed också din hållning i överkroppe­n.

4 HACK SQUAT MED SKIVSTÅNG

Den här varianten, som är rätt ovanlig, påminner lite om marklyft bortsett från att skivstånge­n ska vara placerad

bakom dina ben. Medan marklyft tränar kroppens baksida, så tränar hack squat främst framsidan av låren. Börja med lätta vikter tills du har lärt dig övningen. Du har hälarna uppe på en viktskiva och gör en knäböjning, och du kan därför hålla i skivstånge­n med ett överhandsg­repp. Sträck på benen så att du kommer upp i stående. Böj sedan i knäna tills stången ligger på golvet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden