Aktiv Träning (Sweden)

Hur blir man en bra ”spotter” i bänkpress? På gymmet blir jag ibland ombedd att vara spotter till någon som ska lyfta tunga vikter i bänkpresse­n. Men hur mycket ska man egentligen hjälpa personen som lyfter?

-

SVAR: Spotterns roll är att hjälpa till om personen som utför övningen blir trött och inte orkar lyfta vikten längre. Du finns alltså där för säkerhets skull. Som spotter i bänkpress står du bakom bänken. Det är viktigt att du står nära personen som lyfter och att du är 100 procent uppmärksam, så att du hela tiden är redo att ingripa. Inför setet bör du veta hur många repetition­er personen som ska lyfta siktar på att göra. Det gör att du får ett hum om när du kan behöva rycka in och hjälpa till. Bestäm på förhand om han eller hon vill ha hjälp med att lyfta stången upp ur stativet eller om hen klarar det själv. Under övningen ska du hålla händerna nära skivstånge­n – men du ska inte röra stången och hjälpa till, förrän personen inte längre klarar av att lyfta vikten för egen maskin. Det vanligaste misstaget är att spottern börjar hjälpa till innan det är nödvändigt.

 ??  ?? En del gillar att höra uppmuntran­de kommentare­r från sin s.k. spotter när de tränar, medan andra vill ha helt tyst – här får man alltså känna sig för lite.
En del gillar att höra uppmuntran­de kommentare­r från sin s.k. spotter när de tränar, medan andra vill ha helt tyst – här får man alltså känna sig för lite.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden