Aktiv Träning (Sweden)

Hur starkt ljus behöver jag på löprundan?

-

Jag planerar att köpa en pannlampa eftersom det brukar vara mörkt när jag löptränar. Hur starkt ljus behöver jag?

SVAR: Pannlampan­s ljusstyrka anges i lumen. Löper du i stadsmiljö och främst ska ha pannlampan för att synas bättre i trafiken, kan du klara dig med en liten lampa på upp till 100 lumen. Du behöver dock inte befinna dig särskilt långt bort från de upplysta trottoarer­na förrän det behövs lite mer ljusstyrka. En löprunda på delvis upplysta, breda gångvägar kan funka med en pannlampa på 100– 300 lumen. Med lampor på mer än 300 lumen kan du orientera dig bra i mörker, t.ex. på breda skogsstiga­r. Från 700–800 lumen kan du löpa på smala, ojämna stigar i mörka skogar, och med

1 000 lumen eller mer kan du även springa snabbt i teknisk terräng. De starkaste pannlampor­na har ofta ett rätt tungt batteri som gör dem klumpiga att löpa med, samtidigt som de är dyrare. Så köp inte en allt för ljusstark lampa om du inte har behov av en.

Jag brukar ofta bli trött på eftermidda­gen på jobbet. Har ni något tips för hur jag snabbt kan få ny energi, när jag nu inte har möjlighet att ta en tupplur på mitt jobb?

SVAR: De flesta lider brist på dagsljus, frisk luft och rörelse under dagarna. Om du kan tillgodogö­ra dig lite av dessa tre element under arbetsdage­n kan både din hälsa och din energinivå få en rejäl boost. En överskådli­g vana är att ta en kort och rask promenad en gång per dag: På med ytterkläde­rna och gå en kort runda på 5–10 minuter, ev. tillsamman­s med en jobbarkomp­is. Försök att hinna med en promenad även de dagar då du har det stressigt. Du kommer tillbaka med ny energi och bättre koncentrat­ionsförmåg­a och kommer att orka jobba effektivar­e resten av dagen. Om det är möjligt bör du uppsöka ett grönområde under promenaden. Att vistas i skogen eller i parker ger nämligen en extra energikick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden