Aktiv Träning (Sweden)

Sex frågor till experten: Ryggspecia­listen

-

Hur ska man göra för att hålla ryggen frisk?

Nyckeln till att hålla ryggen frisk är rörelse, för det är det som din kropp och rygg är till för. Du stimulerar ryggen ända ner på cellnivå när du är aktiv. Den bästa formen av aktivitet är den som du gör regelbunde­t eftersom ryggen behöver smörjas löpande. Ryggen älskar både vardagsrör­elser och massor av olika motionsfor­mer.

Hur undviker man att få ont i ryggen?

Många ryggproble­m skulle kunna förebyggas om vi var bättre på att lyssna på ryggens signaler eftersom ryggbesvär i regel kommer smygande.

Ofta börjar det med små tecken, t.ex. stelhet. Stelheten blir kanske till riktig smärta, och smärtan blir sedan allt intensivar­e tills det gör rejält ont. Eftersom vi är upptagna, stressade och inte har tid att lyssna på kroppen, så är det lätt att missa de första tecknen på ryggont.

Hur ska man lyfta utan att skada ryggen?

Du ska inte vara rädd för att lyfta ”fel” för ryggen tar i grunden inte skada av att lyfta. Tekniken med att böja på benen och ha det som du ska lyfta nära dig är bra när du ska lyfta tungt, och när du t.ex. gör marklyft, eftersom det gör att du kan utveckla mer kraft. Men om du inte har ont efter att du har lyft utan att böja på benen finns det ingen anledning till oro.

Ska man hålla sig stilla om man har ryggont?

Nej, tvärtom ska du göra vad du kan för att hålla dig aktiv och röra dig. Många blir rädda för smärtan och ställer därför snabbt in alla former av aktivitet när ryggen värker.

Men lika bra som det är för din rygg att vara aktiv, lika dåligt är det för den att vara inaktiv.

Varför är skanning inte alltid den bästa lösningen?

En skanning ger inte alltid svar på vad ryggsmärta­n beror på. En skanning används i huvudsak för att kontroller­a att du inte har några sjukdomar, till exempel cancer, och kan visa om det är något som är sprucket eller brutet, vilket kräver operation. Om det inte finns några sådana misstankar kan en skanning ofta bara öka förvirring­en.

Är det något man bör tänka extra på när det gäller ryggen?

Att ryggen är ett vanedjur som inte tycker om stora förändring­ar. Det är därför det ofta blir fel om man plötsligt belastar ryggen mer än den är van vid. En klassiker är när vårsolen kikar fram efter en lång vinter. Då går många bananas i trädgården och ligger hela helgen i rabatterna – med ryggont i dagar efteråt. En trädgårdsm­ästare som är van vid sådana sysslor har dock sällan ryggont.

Om du vill veta lite mer om cykeltypen med de breda däcken kan du fråga Google. Men varför ska du göra det när du kan fråga oss på Aktiv Träning?

20 minuter. Så kort tid tar det att tillaga våra recept. Och vi lovar att måltiderna är smakrika trots den korta tillagning­stiden. Smaklig måltid!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden