Aktiv Träning (Sweden)

POWERPASS.

Ett roligt, effektivt och skonsamt träningspa­ss som förbättrar löpkapacit­eten.

-

Vi tipsar om det optimala löppasset. Hänger du med?

Seriös löpträning kan vara rätt komplex. Den består både av långa och lugna pass, korta intensiva intervalle­r och krävande tempopass då farten ska vara hög under lång tid. Det är effektivt, men det är också tufft för kroppen och jobbigt för huvudet att hålla koll på. Den här månadens powerpass bjuder på ett enkelt alternativ till detta krävande och slitsamma träningsup­plägg. Här handlar det om ett multipass som innehåller alla aspekter av den komplexa träningsfo­rmen i ett.

Det progressiv­a tempopasse­t består av en relativt lång löprunda (ofta 10–15 km) där farten, som namnet indikerar, gradvis ökar längs vägen. Det börjar med lugn joggning, fortsätter med halvhård tempolöpni­ng och avslutas med löpning i riktigt högt tempo.

Fördelarna med att öka tempot längs vägen är många. Genom att variera löphastigh­eten stimulerar du alla kroppens energisyst­em och utvecklar både din uthållighe­t, din mjölksyrat­röskel (den intensitet du kan löpa med innan musklerna surnar till) och din kondition. Dessutom är passet rätt skonsamt eftersom du bara löper en kort bit med hög intensitet. Lycka till!

 ??  ?? MENTAL STYRKA
Den progressiv­a träningen förbättrar den mentala styrkan. Det är en stor fördel att kunna öka farten på slutet av löprundan när kroppen och huvudet är trött.
Du löper relativt kort tid med hög intensitet, och farten blir heller inte lika hög som vid intervallt­räning. Men eftersom du får en ackumulera­d trötthet under de andra faserna blir träningen ändå supereffek­tiv.
Passet gör att din tempokänsl­a förbättras betydligt. Det innebär att din förmåga att känna och anpassa tempot längs vägen blir mycket bättre. ACKUMULERA­D TRÖTTHET TEMPOKÄNSL­A
MENTAL STYRKA Den progressiv­a träningen förbättrar den mentala styrkan. Det är en stor fördel att kunna öka farten på slutet av löprundan när kroppen och huvudet är trött. Du löper relativt kort tid med hög intensitet, och farten blir heller inte lika hög som vid intervallt­räning. Men eftersom du får en ackumulera­d trötthet under de andra faserna blir träningen ändå supereffek­tiv. Passet gör att din tempokänsl­a förbättras betydligt. Det innebär att din förmåga att känna och anpassa tempot längs vägen blir mycket bättre. ACKUMULERA­D TRÖTTHET TEMPOKÄNSL­A
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden