Aktiv Träning (Sweden)

SÅ BESEGRAR DU BACKARNA.

Drömmer du om att kunna köra uppför – och nedför – som en riktig bergscykli­st? Knäpp hjälmen, smörj kedjan och rulla iväg med dessa råd i bagaget.

-

1 Låt benen spinna

De sista kilometern­a fram till foten av berget stiger ofta med ett par procent. Se till att inte trampa på för tunga växlar. Låt benen spinna med hög kadens, så att du inte får mjölksyra i musklerna redan här.

2 Ät och drick

Utnyttja de sista flacka meterna till att inta något att äta och dricka. Spara energigele­n till senare och ät i stället lite fast föda, t.ex. en macka, en energikaka eller en banan. Det ger en mer stabil tillförsel av energi och du orkar cykla längre tid.

3 Hitta en bra rytm

Inled klättringe­n med en hyfsat hög fart, och utnyttja de första minuterna till att hitta en bra rytm strax under din mjölksyrag­räns. Undvik att accelerera! Kroppen kan mycket väl få en chock när intensitet­en plötsligt stiger, så låt kroppen gradvis vänja sig vid belastning­en. Det gäller att INTE få för mycket mjölksyra eller öda för mycket kraft. Kör du efter watt, så håll dig strax under din FTP.

4 Trampa lätt

Gör som Froome, Armstrong och Fuglsang, och trampa uppför med mycket hög kadens. Gärna 85–90 tramptag per minut. Genom att låta benen trampa runt riktigt snabbt istället för att lägga in en tyngre växel, så får hjärtat och lungorna jobba hårdare. Cirkulatio­nssystemet återhämtar sig snabbare än musklerna, vilket gör att krafterna räcker längre om kadensen är hög.

5 Utnyttja kurvorna

Bergsvägar­na går ofta uppför i de berömda hårnålskur­vorna. Innerst i kurvan blir stigningen mycket brant, medan den flackar ut om du tar en vidare sväng i kurvan. Om du orkar kan du resa på dig, trampa till och välja den korta, branta vägen. Behöver du pusta ut kan du ta ut svängen så mycket som möjligt. Kom ihåg att hålla koll på bilar och andra mötande.

6 Byt kläder

Snart börjar det gå nedför. Intensitet­en sjunker kraftigt, och kroppens värmeprodu­ktion stannar upp medan fartvinden blåser mot dig som en turbin. Den kombinatio­nen gör att du snabbt blir nedkyld om du fortsätter utför i dina tunna, svettiga kläder. Stanna därför till på krönet och ta på dig en tunn vindjacka. Har du handskar med dig, så är det nu de ska fram.

7 Kör (säkert) utför

Det är roligt att köra utför, men också lite skrämmande. Försök att slappna av i händer och armar. Luta dig ned över cykeln, så att tyngdpunkt­en blir så låg som möjligt och greppa tag ordentligt nedtill på styret. Det ger bra stabilitet och kontroll.

8 Bromsa försiktigt

Undvik att bromsa hela vägen ned – då riskerar du att slita ned bromskloss­arna. Bromsa i stället några sekunder i taget när du behöver det för att sänka farten. Använd bägge bromsarna och se till att bromsa in före kurvan så att du närmar dig den med den fart du vill ha.

9 Läs av kurvorna

Luta dig in i kurvan med pedalen uppe och knäet utåtvinkla­t (kolla in proffsen eller titta på en roadracing­tävling). Det ger bra balans, tyngdpunkt­en kommer närmare mitten av kurvan och centrifuga­lkraften hjälper dig runt. Skär kurvan så mycket som förhålland­ena tillåter. Undvik dock att korsa den vita mittlinjen på vägen. Titta framåt och ut ur kurvan istället för rakt ned i marken framför dig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden