Aktiv Träning (Sweden)

ANDAS RÄTT.

Ingen faktor är viktigare för prestation­sförmågan än andningen. Vi hjälper dig att andas på rätt sätt.

-

Andas du på rätt sätt? Kanske har du aldrig ställt dig själv den frågan, för de flesta av oss andas ju helt per automatik utan att ens tänka på det. Men det kan faktiskt finnas mycket att vinna på att förbättra sin andning.

Syre är kroppens viktigaste bränsle.Alla dina celler lever på syre. När du andas djupt och långsamt får dina celler extra bensin, och det kan du märka direkt på din energinivå. Det är både en fördel till vardags, då många gärna vill ha ett fulladdat batteri, och när man tränar och vill prestera lite bättre. Men det tar inte slut där, för listan med fördelar av en bra andning är lång. Andningen bidrar också till allt från mindre stress till finare hud och bättre matsmältni­ng, eftersom både tarmar och organ blir masserade varje gång man tar ett andetag.

Om du däremot andas på ett oregelbund­et sätt, får din kropps celler bara syre nog för att klara av de allra mest nödvändiga funktioner­na. Det finns då inget överskott till några extra funktioner.

En optimal andning

Det sägs ofta att man ska andas hela vägen ner i magen, men det är lite förenklat. Din andning ska faktiskt kännas i hela bukväggen, i sidorna, i bäckenet och i ryggen. Om du vill kan du testa din andning på ett enkelt sätt: Ställ dig upp, placera händerna i sidorna och andas in. Om du andas rätt ska du känna att magen buktar ut, både framåt och åt sidorna och du ska även känna en liten buktning vid ländryggen.

En annan nyckel för en optimal andning är att andas genom näsan. Orsaken till det är att näsan fungerar som ett filter som rensar luften från skadliga partiklar. Redan när luften når den yttre delen av din näsa börjar de små flimmerhår­en att sortera bort smuts och damm. Den luft som når dina lungor blir därför renare om du använder näsan istället för munnen när du andas. Men det är inte den enda anledninge­n. Den luft du andas in är som regel kalllare än temperatur­en i din kropp, och det är inte direkt något som

Näsan fungerar som ett filter som rensar luften från skadliga partiklar.

lungorna älskar. Men näsan är så smart uppbyggd att den både värmer upp luften och tillför fuktighet, så att den blir bättre anpassad för din kropp.

När du andas genom näsan aktiverar du dessutom i hög grad det parasympat­iska nervsystem­et, som verkar lugnande eftersom

det bl.a. sänker nivån av stresshorm­oner. Sist men inte minst njuter du av att luften susar förbi bihålorna eftersom de producerar en molekyl som ger dig en bättre blodgenoms­trömning och gör att din kropp utnyttjar syret effektivar­e.

Något annat man ofta glömmer är att utandninge­n är minst lika viktig som inandninge­n. En del av oss andas faktiskt in djupt, men andas inte ut tillräckli­gt bra. Det skapar obalans i förhålland­et mellan syre och koldioxid i kroppen vilket kan leda till hyperventi­lation, vilket inte är särskilt behagligt. Beroende på graden av hyperventi­lation kan man känna en stickande känsla i fingrar, öronsnibba­r, kinder eller läppar

Utandninge­n är minst lika viktig som inandninge­n.

och i sällsynta fall kan det leda till att man svimmar. Hyperventi­lation visar sig inte nödvändigt­vis vid anfall – du kan också ha vant dig vid att inte andas ut ordentligt så att du konstant går omkring med ett överskott av syre och för lite koldioxid i kroppen. Det kallas dold hyperventi­lation. En optimal utandning är långsam och görs genom näsan. När du har andats ut tar du en kort paus innan du andas in igen.

Den stora indikatorn

Det kan finnas många orsaker till att man andas på fel sätt. Stress, ångest och depression är några av de vanligaste orsakerna. Din andning säger faktiskt en hel del om hur du mår. Den avspeglar helt enkelt ditt sinnestill­stånd.Är du stressad och pressad så märks det på en snabb och ytlig andning, och är du glad och i balans kommer din andning att vara lugn och harmonisk. Men betyder det då att en felaktig andning alltid beror på att man mår dåligt? Nej, definitivt inte. För många har det helt enkelt blivit en vana att man bara andas till bröstkorge­n och inte hela vägen ner till lungorna. Det kan bl.a. bero på att man har felaktiga arbetsstäl­lningar och att man generellt sitter still lite för många timmar varje dag.

Som tur är kan man snabbt och enkelt ändra sina vanor – och det är just det vi hoppas att den här artikeln ska inspirera dig till.

 ??  ?? Djupandnin­g ger dig mycket mer ork och energi när du tränar, jämfört med om du tar ytliga andetag.
Djupandnin­g ger dig mycket mer ork och energi när du tränar, jämfört med om du tar ytliga andetag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden