Aktiv Träning (Sweden)

STORT TEST AV LÖPSKOR.

-

De 15 löpskomode­ller som vi har testat under våren visar på en högre nivå än någonsin förut. Men innebär det då att priserna har exploderat i takt med kvaliteten? Lyckligtvi­s inte! Räkna alltså med att din köplust kommer att öka när du läser igenom de sidorna.

Årets löpskotest har å ena sidan varit ett nöje att genomföra – å andra sidan varit lite tråkigt. För nivån är överlag imponerand­e hög. För första gången finns det inte en enda produkt som faller utanför ramen, och vi kan utan att blinka rekommende­ra alla de testade modellerna – såvida de nu passar på dina fötter och till din löpstil. Särskilt Mizuno har fått ett lyft jämfört med tidigare, och en ”modesko” som Adidas Ultraboost har nu blivit en riktigt bra löpsko.

Det har dock varit få innovation­er. I varje fall jämfört med i fjol, då framför allt det gungliknan­de konceptet som gör att löparen ”vaggas” fram genom löpsteget, var en trend och präglade den generation­en skor. Det gungliknan­de systemet finns med även i år, men den tydligaste trenden är nog ändå att hälkappan fått en ny uppbyggnad. På många modeller är den konstruera­d så att den övre delen är uppdragen snett bakåt. Det avlastar trycket mot hälsenan – något som många av våra testlöpare uppskattad­e.

Slutligen kan vi peka på ytterligar­e en trend som har varit på gång ett tag, nämligen att priset på löpskorna sjunkit. Nike utmärker sig särskilt på det området med en utmärkt sko för ca 1 300 kr. I övrigt kostar de dyraste skorna 1 900 kr. Det är faktiskt lite billigare än vad de dyraste skorna kostade för 20 år sedan, och räknar vi med inflatione­n så har priserna sjunkit med ca 41 procent på 20 år. Det är inte direkt något som vi löpare har något emot.

SÅ TESTAR AKTIV TRÄNING:

Vi testar marknadens mest relevanta modeller i en viss kategori och sammanfatt­ar våra upplevelse­r, så att du kan få hjälp att göra rätt val. Våra testare är alla erfarna löpare på olika nivåer och med olika löpstilar. Samtliga skor har testats av snabba, lätta tävlingslö­pare och tyngre, långsammar­e, hällöpare. Skorna har testats både på asfalt, grusvägar och ute i terrängen. Som alltid när det gäller löpskor är det i hög grad individuel­lt både när det handlar om passform och när det gäller löpkänsla. Prova därför alltid skorna noga vid köptillfäl­let.

PRIS:

Det är de vägledande priserna från tillverkar­na som anges. Ofta är dock modellerna billigare i butikerna eller på nätet.

BEDÖMNING:

Vår bedömning av varje enskild löpsko baserar sig på en rad olika produktrel­evanta kriterier. Det finns långtifrån plats att kommentera alla områden för varje produkt, och vår slutsats är därför en sammanfatt­ning av de mest relevanta. För överblicke­ns skull framhäver vi två viktiga nyckelpunk­ter på en skala från 1 till 10:

Stötdämpni­ng:

Stabilitet: BETYGSSKAL­AN: 1-6

Vi sammanfatt­ar vår slutgiltig­a bedömning med ett slutbetyg, och delar ut 1–6 stjärnor beroende på hur bra vi upplever att respektive produkt fungerar.

LOGGORNA:

TESTVINNAR­E är den bästa produkten i förhålland­e till testkriter­ier, kvalitet och pris. BRA KÖP är en riktigt bra produkt i förhålland­e till priset. Det handlar om en högkvalite­tsprodukt till ett mycket bra pris.

VÅR FAVORIT är en favoritpro­dukt vi valt utan hänsyn till pris eller allroundeg­enskaper. Men den är häftig och bra.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden