Aktiv Träning (Sweden)

PRODUKTTES­TER.

Är du ute efter ett par bra träningshö­rlurar? Vi har testat och jämfört två olika modeller och kan avslöja att skillnaden är stor. Dessutom har vi hårdtestat Garmins nya klocka som imponerar med hela 300 timmars batteritid.

-

Garmins nya Endurokloc­ka för ultraidrot­tare lever i högsta grad upp till namnet. Upp till 300 timmars batteritid kan du få ut av en laddning.

GARMIN ENDURO

Pris: 9 400 kr (stål), 10 600 kr (titan) Info: garmin.com

Fakta: Gps-klocka med extra lång batteritid och solenergil­addning. Över 100 olika sportprofi­ler. Vattentät och stöttålig.

Vi kan lika gärna nämna det direkt: det finns framför allt en anledning som gör att Garmins nya kvalitetsk­locka är värd att köpa och det är batteritid­en. Nytt batteri, ny mjukvarupl­attform och solenergil­addning via skärmen, gör att klockan funkar i 80 timmar i normalt gpsläge och räcker upp till 300 gpstimmar med batterispa­rläge aktiverat. Det är ungefär dubbelt så mycket som Garmins egen värstingmo­dell Fenix 6X Pro Solar och Coros som är en annan aktör i samma bransch. Vi har dock inte kunnat utvärdera batteritid­en, för trots 8–10 timmars träning i veckan har klockan inte behövt laddas under testperiod­en.

Om lång batteritid inte är ditt primära behov finns det dock andra klockor att välja på. Det är absolut ingen dålig klocka, men den långa batteritid­en har sitt pris. Klockan är den dyraste gpsklockan på marknaden, men saknar ändå viktiga funktioner jämfört med Garmins andra värstingkl­ockor. Den kan inte spela musik och det går inte att betala med den. Mest problemati­skt är dock att den saknar kartvisnin­gsfunktion. Medan t.ex. Fenix 6 och Forerunner 945 visar en komplett karta på skärmen, sker navigering­en i Enduro via vanlig s.k. brödsmules­pår (streck på tom skärm). Det är självklart användbart, men i en klocka för ultrasport­er och långa äventyr verkar det lite väl simpelt.

Annars har klockan allt man kan förvänta sig, och är man van vid Garmins klockor finns det inga överraskni­ngar. Varken gps eller pulsmätare är mer exakta än vi är vana vid. Ett par nya funktioner finns det dock. Klockan mäter VO2 max vid traillöpni­ng och har en unik ultralöpni­ngsfunktio­n, där man kan ha koll på vilan och energiinta­get under ultralopp.

Själva urtavlan påminner starkt om Fenix 6 Pro och klockan är således rätt stor. Den är dock förvånansv­ärt lätt. 52 gram väger den, vilket är 40 gram mindre än t.ex. Fenix 6. En bra detalj är armbandet av lätt och töjbar nylon. Det är slitstarkt, sitter åt bra och är lätt att justera längs vägen.

 ??  ?? Klockan har kompass och visar rundor med hjälp av s.k. brödsmules­pår. Det fungerar bra, men är lite svårare att följa än på en riktig karta.
Klockan har kompass och visar rundor med hjälp av s.k. brödsmules­pår. Det fungerar bra, men är lite svårare att följa än på en riktig karta.
 ??  ?? Klockan tar lite mer plats på handleden jämfört med t.ex. Garmin FR 745, men är med sin vikt på endast 52 gram överraskan­de lätt.
Klockan tar lite mer plats på handleden jämfört med t.ex. Garmin FR 745, men är med sin vikt på endast 52 gram överraskan­de lätt.
 ??  ?? Du kan se hur olika inställnin­gar och sensorer påverkar batteritid­en, så att du kan göra ändringar som förlänger batteritid­en.
Du kan se hur olika inställnin­gar och sensorer påverkar batteritid­en, så att du kan göra ändringar som förlänger batteritid­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden