Aktiv Träning (Sweden)

Lite oharmonisk löpkänsla

Salomon Index.01 är början på en ny satsning med mer miljövänli­ga träningspr­odukter. Det är värt att hylla. Som löpsko betraktad har den dock en del övrigt att önska.

-

SALOMON INDEX.01

Pris: 2 000 kr Info: salomon.com

Fakta: Löpsko tillverkad av miljövänli­ga material. Kan återvinnas efter användning. Vikt: 316 gram (stl 44). Dropp: 9 mm.

Det här konceptet är definitivt värt att applådera. Index.01 är den första produkten som har sitt ursprung i Salomons mer miljömedve­tna produktion­sfilosofi, där utslitna prylar kommer till användning på nytt och återuppstå­r som material i nya träningspr­ylar.

När det gäller själva löpkänslan är vi dock inte lika imponerade. Ovandelen är mycket minimalist­isk – tillverkad av en tunn och smidig nätväv och med en tunn och lös plös. Ovandelen är bekväm, men sitter relativt löst på foten och är svår att dra åt ordentligt med hjälp av de smala, glatta skosnörena. Ett litet plastband går längs kanten av ovandelen. Det skyddar tårna och ger ett visst stöd för foten, men totalt sett finns det nästan ingen stadga alls i ovandelen.

Den enkla ovandelen sitter ihop med en ny mellansula, Infiniride. Det är ett TPUbaserat skum som ofta används i löpskor. Det är rätt hårt och saknar den mjuka dämpning som andra TPUsulor erbjuder, t.ex. Adidas Boost. Men det dämpar stötchocke­n effektivt och ger också löpsteget en viss studs.

Sulan har en så kallad Reverse Camperkons­truktion (företaget är som bekant också skidtillve­rkare) – en gungliknan­de detalj som vaggar löparen genom löpsteget. Effekten är inte lika tydlig som i andra skor, men den ger en mer dynamisk stegavveck­ling.

Själva löpkänslan är dock lite oharmonisk. Den enkla, lätta och mjuka ovandelen går inte riktigt ihop med den hårda, lite klumpiga och relativt tunga sulan. Men tanken är god, och vi ser redan fram emot att få se vad Salomon har på gång framöver.

 ??  ?? Det vita eller rättare sagt ofärgade materialet är en del av miljötänke­t. Det gör att skon blir lättare att återvinna.
Det vita eller rättare sagt ofärgade materialet är en del av miljötänke­t. Det gör att skon blir lättare att återvinna.
 ??  ?? En av TPU-sulans fördelar är den goda slitstyrka­n. Till skillnad från vanliga EVA-sulor försämras inte dämpningen med tiden.
En av TPU-sulans fördelar är den goda slitstyrka­n. Till skillnad från vanliga EVA-sulor försämras inte dämpningen med tiden.
 ??  ?? Yttersulan är förstärkt med Clear rubber i häl och framfot. De små dobbarna ger bra grepp mot underlaget.
Yttersulan är förstärkt med Clear rubber i häl och framfot. De små dobbarna ger bra grepp mot underlaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden