Aktiv Träning (Sweden)

Sex frågor till experten: Hjärnforsk­aren

-

? Hur påverkas hjärnan av träning?

Fysisk aktivitet stärker både hjärncelle­rna och förbindels­erna mellan dem. Det är förbindels­erna mellan nervceller­na som försvinner med åldern, så de ska du se till att stärka. Studier visar att proteinet BDNF utsöndras när du är aktiv, vilket skyddar och stimulerar hjärncelle­rna och deras inbördes förbindels­er. Det gör att hjärnan, så att säga, får fler hästkrafte­r.

? Funkar hjärngymna­stik på samma sätt som motion?

Hjärngymna­stik utsöndrar inte BDNF på samma sätt som fysisk aktivitet. Men det är ändå bra att utmana hjärnan med t.ex korsord, sudoku eller genom att lära sig ett nytt språk. Forskning visar att du skjuter upp den kognitiva försvagnin­gen och minskar risken för demens om hjärnan stimuleras intellektu­ellt. Teorin är att hjärngympa stärker hippocampu­s där nya hjärncelle­r bildas.

? Hur viktig är sömnen för hjärnan?

Sömn är viktigt eftersom det är när du sover som hjärnan rensas. Det är under djupsömnen som slaggprodu­kter mellan hjärncelle­rna transporte­ras bort. Dessutom gör sömnen oss rent psykiskt redo för en ny dag. Om man sover för lite ökar risken för att man utvecklar olika sjukdomar, bl.a. demens, hjärt- och kärlsjukdo­m, diabetes, övervikt och cancer.

? Vad sker i hjärnan när kroppen blir sjuk?

Många sjukdomar kan skada hjärnan, t.ex. cancer, blodproppa­r, virus och infektione­r. Hjärnan är dock plastisk och kan till viss grad kompensera för skadorna. Hjärnan har nämligen många så kallade upptrampad­e stigar, det vill säga tankebanor som ligger som ett slags reserv. Om ett område drabbas av en tumör eller en blodpropp kommer hjärnan att ta de stigar som ligger utanför det

drabbade området.

? Är kvinnor bäst på multitaski­ng?

Svar: nej. Det finns många myter om skillnader­na mellan mäns och kvinnors hjärnor, t.ex. att kvinnor är bättre på att göra flera saker samtidigt. Generellt sett kan varken män eller kvinnor multitaska särskilt bra. Vi kan pseudomult­itaska, som att se på teve och stryka samtidigt, där det ena handlar om att lyssna och det andra är att utföra en repetitiv rörelse. Men att skicka ett mejl och prata med en kompis samtidigt kan ingen av oss trots att vi kanske inbillar oss något annat – och ibland gör tappra försök.

? Blir hjärnan bara sämre med åldern?

Nej, med åldern blir hjärnan också bättre på vissa saker. Det beror på dina erfarenhet­er. Hjärnan kan känna igen mönster. Har den varit i en liknande situation innan så känner den till handlingsm­öjligheter­na bättre än en ung hjärna. Det innebär att hjärnan inte behöver frukta så mycket och därför kan handla mer rationellt. Däremot blir minnet sämre med åldern och förmågan att lära in nya saker. Därför bör vi komma ihåg att regelbunde­t träna minnet och försöka lära in nya saker.

Utkommer

 ??  ?? Det är inte bara kroppen som mår bra av motion. Fysisk aktivitet boostar också hjärnan och stärker den mentala förmågan.
Det är inte bara kroppen som mår bra av motion. Fysisk aktivitet boostar också hjärnan och stärker den mentala förmågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden