Aktiv Träning (Sweden)

F&S Sex frågor om löpskor

-

? Hur länge håller ett par löpskor?

Det är svårt att säga exakt och beror i hög grad på din vikt, löpstil och de skor du löper i. Generellt gäller att lätta, mjuka sulor som t.ex. Nikes React pressas ihop snabbare och blir platta jämfört med hårda, mer kompakta sulor. Man brukar säga att löpskor håller i mellan 50 och 100 mil.

? Hur tvättar jag dem?

Om skorna är smutsiga kan du tvätta av dem med en mjuk borste, varmt vatten och lite tvättmedel. Undvik att stoppa dem i tvättmaski­nen eftersom det kan förstöra limmet som skorna är ihopsatta med.

? Behöver löpskor ”löpas in”?

Det behövs oftast inte. De flesta löpskor nuförtiden är följsamma från första steget. Mycket styva och hårda skor kan dock behöva mjukas upp med två-tre mils löpning.

? Vilken storlek ska jag köpa?

Löpskor är ofta små på storlekarn­a, och de flesta behöver en och en halv till två storlekar större löpskor jämfört med vanliga skor. Du bör dessutom ha ca 1 cm tillgodo för tårna, så att skorna inte trycker mot naglarna.

? Kan jag gå i mina löpskor?

Ja, det kan du även om skorna inte är anpassade för det. Du sliter onödigt mycket på dem om du går i dem. Undvik också att använda löpskor vid styrketrän­ing och bollspel. Skorna är rätt höga och inte gjorda för vridrörels­er.

? Är dyra skor bättre än billigare?

Nej, det kan man inte säga. Dyra skor består ofta av fler och dyrare tekniska lösningar som gelkuddar, skum med olika densiteter, styva torsionkom­ponenter och tryckavlas­tande skum. Det är inte alls säkert att du har nytta av allt det, så välj en sko som passar till just din löpstil oberoende av priset.

Undvik helst lågprissko­r på stormarkna­den (även från etablerade märken) för 700–800 kr eftersom de ofta är av mycket sämre kvalitet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden