Aktiv Träning (Sweden)

Så kan du också utföra biceps curls

-

1 REVERSE CURLS

Innanför biceps finns brachialis­muskeln. Om den växer kan den påverka biceps så att den både ser större och mer vältränad ut. Reverse curls är en övningsvar­iant som tränar brachialis effektivt. Övningen går ut på att du gör biceps curls med ett överhandsg­repp runt skivstånge­n i stället för med ett vanligt underhands­grepp. Reverse curls tränar också underarmen­s muskler, samtidigt som du förbättrar greppstyrk­an. Men förvänta dig inte att du kan träna med lika tunga vikter som när du gör vanliga biceps curls.

2 PREACHER CURLS

Ordet biceps är latin och betyder ”med två huvuden”. Det indikerar att muskeln består av ett långt och ett kort huvud. Vid övningar då du har armbågarna framför kroppen aktiveras främst det korta huvudet, som är det som ligger innerst. Det kan du göra med övningen preacher curls, som du utför sittande i en preacherbä­nk. Oftast använder man en ”vågformad” skivstång, en s.k. EZstång. Den kan du gärna använda även till vanliga biceps curls, eftersom det vinklade handtaget är skonsamt för handledern­a.

3 INCLINE CURLS

Vill du ha ut optimalt av dina biceps curls, ska du se till att träna med full range of motion. Dvs. att armbågen ska vara helt böjd när vikten är högst uppe, och att du sänker vikten ända ned med rak arm innan du gör nästa repetition. Den här varianten går ut på att du gör biceps curls med hantlar, sittande på en snedbänk. Denna position hjälper dig att få större range of motion, eftersom bicepsmusk­eln blir mer utsträckt. Samtidigt minskar risken att du kan koppla in andra muskler än biceps för att lyfta vikten.

4 HAMMER CURLS

Det här är en variant av biceps curls då du använder ett neutralt grepp. Därmed tränas brachiorad­ialismuske­ln mer än vid vanliga biceps curls. Brachiorad­ialis är en muskel i underarmen, och en vältränad brachiorad­ialis gör att övergången mellan underarmen och överarmen både ser snygg och muskulös ut. Hammer curls kan t.ex. göras med hjälp av ett rep i dragappara­ten: Greppa tag i repet strax under gummiknopp­arna och använd ett neutralt grepp så att dina tummar pekar uppåt. ”Curla” sedan upp till axlarna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden