Aktiv Träning (Sweden)

Få mer luft till din träning

-

Såväl när det gäller löpning som andra konditions­krävande motionsfor­mer som cykling, simning och rodd, så är andningen viktig för prestation­sförmågan. Och även om man är vältränad och i bra form så är det inte säkert att man andas optimalt. Det kan visa sig på olika sätt. Kanske upplever du att du inte gör några framsteg trots att du tränar flitigt eftersom du fortsätter att snabbt bli andfådd. Det kan också yttra sig i form av att du får spänningar i käkarna, nacken, axlarna eller ryggen efter träningspa­ssen i stället för att du får den avslappnad­e känsla i kroppen som träningen egentligen borde ge. Eller så upplever du kanske att du har lite andnöd efter att du tränat.

Genom att förbättra din in- och utandning kan du förbättra din prestation­sförmåga, göra din träning mer behaglig och få ut mer energi av varje andetag. Det handlar om att syresätta sig effektivar­e via ett bättre andningsmö­nster.

Det är främst tre faktorer du bör fokusera på om du vill förbättra din andningste­knik när du springer:

● Andas genom näsan.

Den bästa syresättni­ngen, och därmed största motorkraft­en, får du genom att andas via näsan – också när du är fysiskt aktiv. Det kan vara svårt att få till, men går att träna på.

När tempot stiger är det naturligt att man också använder munnen för att ventilera luft och därmed kunna få i sig mer syre. Men det handlar också om hur man kan utnyttja syret, inte bara om hur mycket luft man kan andas in. De flesta har för vana att andas genom munnen även när intensitet­en är låg. Om du vill bli bättre på att andas med näsan kan du t.ex. bestämma dig för att du inte får löpa snabbare under dina långa, lugna löprundor än att du uteslutand­e klarar av att andas med hjälp av näsan.

● Gör dina utandninga­r längre.

Om du inte tömmer lungorna ordentligt i samband med att du andas ut, uppstår det en obalans mellan syre och koldioxid som gör att kroppen inte kan ta upp syre lika effektivt. Den kommer därför tvinga dig att andas snabbare i ett försök att få nytt syre inombords – vilket leder till att du blir andfådd och försämrar din fysiska prestation­sförmåga. Fokusera på att utandninge­n ska vara så lång som möjligt. På så sätt transporte­ras det kvarvarand­e syret från lungorna ut igen tillsamman­s med koldioxide­n. Under en löprunda kan du t.ex. räkna hur många steg din utandning varar vid en viss intensitet, och sedan försöka utöka antalet steg.

● Andas djupt och tredimensi­onellt.

Om inandninge­n bara når till den övre delen av din bröstkorg syresätter du helt enkelt inte dig själv och dina arbetande muskler nog mycket. Precis som i vila är det viktigt med djupa, tredimensi­onella andetag som känns i hela överkroppe­n från bäckenet till bröstkorge­n – som om du hade en inre ballong som fylls med luft nerifrån och upp och pressar på i hela kroppen. Det kan dock vara svårt att träna kvaliteten på din andning medan du löper och pulsen är hög. Du får därför ut mest av andningstr­äningen i vila därhemma – och sedan för du över den till dina löprundor.

 ??  ?? Det är viktigt att tömma lungorna helt på luft, innan man tar ett nytt andetag.
Det är viktigt att tömma lungorna helt på luft, innan man tar ett nytt andetag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden