Aktiv Träning (Sweden)

KOSTFIBRER.

Kostfibrer kan, om inte rädda ditt liv så i alla fall sänka din risk för att drabbas av livshotand­e sjukdomar som cancer, diabetes och blodproppa­r. Lär dig mer om varför kostfibrer är så bra för din kropp och din hälsa, och hur mycket du behöver äta.

-

Din kropp fungerar ännu bättre om den blir matad med fibrer. Vi har valt ut några livsmedel som du gärna kan äta lite mer av.

Om du vill leva hälsosamt klarar du dig inte utan dem – kostfibrer­na. Som tur är kan du få i dig dem på ett enkelt sätt eftersom de finns i massor av livsmedel, t.ex. grönsaker, frukt, bär, baljväxter, fullkornsp­rodukter, nötter, frön och kärnor.

Fibrer är den del av växten som kroppen inte kan smälta eller ta upp. Vi har helt enkelt inte de enzymer som behövs. Fibrerna färdas alltså relativt intakta genom din kropp och belastar dig därför inte med särskilt många kalorier. Deras resa genom ditt system är dock långt ifrån meningslös. Fibrerna binder bland annat galla och giftämnen som tungmetall­er och stekmutage­ner till sig, så din kropp blir avgiftad och ditt kolesterol­värde hålls i balans.Vissa av fibrerna fungerar som ett slags matlåda för de hälsofrämj­ande bakteriern­a som bor i din tarm. De goda bakteriern­a utnyttjar fibrerna som energikäll­a och ombildar dem till ämnen som stärker cellerna i tarmväggen så att de kan kommunicer­a med immunförsv­aret, precis som att de hämmar växten av cancercell­er, håller blodsockre­t i schack och ökar utsöndrand­et av mättnadsho­rmoner så att du håller dig mätt länge. Rätt smart!

Kostfibrer­na påverkas inte av matlagning­en, och det spelar därför ingen roll om du steker, ugnsbakar eller tuggar dig igenom råa varianter av de fiberrika livsmedlen. Däremot är det viktigt att dricka tillräckli­gt med vatten när man äter fiberrik kost för att undvika trög mage.

Precis som när det gäller träning – och nästan allt annat i livet – är det bra att inte gå direkt från noll till hundra eftersom en allt för snabb övergång från fibersnål till fiberrik kost kan ge gaser i magen.Ät därför långsamt och tugga maten noga. Lycka till!

Håller blodsockre­t i schack, främjar matsmältni­ngen och håller dig mätt länge.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden