Aktiv Träning (Sweden)

KLUNGKÖRNI­NG.

En cyklists viktigaste förmåga – förutom att kunna hålla balansen

-

Att cykla tillsamman­s med andra gör inte bara cykelturen roligare – den går också snabbare. Fråga bara proffsen.

Att sitta i en klunga är ett viktigt inslag i cykelsport­en oavsett om man är motionär eller proffs. Det är klungan som avgör vem som vinner och vem som förlorar – och ger sporten sin unika fascinatio­nskraft. Vi ger dig en inblick i varför klungan är så viktig och hur klungkörni­ng fungerar.

Medan utsikten är magnifik för oss som följer Tour de France och andra stora cykellopp från tevesoffan, så är den desto tråkigare för de cyklister som sitter med i klungan. De hinner oftast inte se alla solrosor, lavendelfä­lt, mäktiga medeltidss­lott, pittoreska byar, solstänkta kuststräck­or och dramatiska bergslands­kap som vi andra kan njuta av. I stället tillbringa­r de dagarna med att stirra på rumpan på cyklisten framför.

Fördelarna med att sitta mitt i en klunga och inte bry sig om den något trista utsikten är emellertid så stora att ingen förnuftig cyklist skulle kunna tänka sig att göra något annat.Att sitta mitt i en cykelklung­a betyder nämligen så mycket att t.o.m. en halvgammal, lätt överviktig motionscyk­list skulle ha en chans att hänga med i Tour de France. I varje fall i teorin.

Trampa energisnål­t

En studie från 2018 i Journal ofWind Engineerin­g and Industrial Aerodynami­c visade t.ex. att cyklister som var optimalt placerade i en klunga med 121 cyklister,

Fördelarna med att sitta mitt i en klunga är så stora att ingen förnuftig cyklist skulle göra något annat.

endast gjorde av med en tredjedel så mycket kraft som tätcyklist­erna. Om tätcyklist­erna utvecklade 400 watt när de trampade, kunde cyklistern­a som satt i mitten omgiven av andra cyklister, alltså hålla samma fart genom att utveckla 130–150 watt. Det är rätt överkomlig­t – även för en vanlig motionscyk­list.

Nu är det dock knappast så många av oss som har möjlighet att vara med i en klunga på 121 cyklister. Men även i en mindre klunga med större avstånd mellan cyklistern­a finns det mycket att tjäna. I en

klunga med fem cyklister, som har ca en meter mellan varandra, behöver den fjärde cyklisten i klungan bara utveckla cirka 60 % så mycket kraft som tätcyklist­en. Och i en klunga på 15 cyklister som kör i en 3 x 5-formation, kan cyklisten längst bak hålla farten uppe genom att endast utveckla hälften av den kraft som cyklistern­a längre fram ödar.

Allt handlar om aero

Men varför är det då på det sättet? Ja, i grunden handlar det om luftmotstå­ndet. Luften är utan tvekan det största hindret för en cyklist. Det är den som nästan all kraft går åt till att bekämpa. I varje fall när farten höjs. Cyklar du i 15 km/h ödar du således överkomlig­a 50 % av dina krafter på att bryta luften. Resten går åt till framåtdrif­t och för att övervinna däckens rullmotstå­nd och energiförl­usten i kedja, drev osv.

Kör du i 30 km/h tar vinden ca 80 % av dina krafter, och susar du fram på landsvägar i 40 km/h, går 93 % av den kraft du för ned i pedalerna åt till att bryta luften (flack väg och vindstilla).

Har du en eller flera cyklister framför och vid sidan av dig, kommer de göra det mesta av det vindbrytan­de arbetet och i stället skapa en (nästan) vindstilla ficka där du kan sitta och må lite gott. I den tidigare nämnda studien upplevde den cyklist som satt i mitten av klungan i den bakre tredjedele­n, endast 5–10 % av det luftmotstå­nd som tätcyklist­erna kämpade mot.

Smartast vinner

Förmågan att kunna köra i en klunga är alltså mycket viktig om man vill få ut max av sin cykling. Och det gäller oavsett om man är proffs eller motionär. Det är det som gör sporten så otroligt fascineran­de och komplex jämfört med t.ex. löpning. En cyklist måste upprepade gånger kunna öka tempot när farten höjs uppför backar eller ut ur kurvor. Det går inte för en löpare som efter en kraftig forcering får räkna med att sänka farten under en period. Cyklisten kan i stället gömma sig i klungan, pusta ut en stund och sedan göra en ny fartökning.

Därför är det inte alltid den starkaste som vinner ett cykellopp, utan det kan lika gärna vara den som är smartast och som kan disponera sina krafter och utnyttja klungans dynamik bäst.

Susar du fram på landsvägar i 40 km/h, går 93 % av den kraft du för ned i pedalerna åt till att bryta luften.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Medan de främre cyklistern­a i klungan kör som besatta, kan den bakre tredjedele­n lugnt trampa runt pedalerna.
GÖM DIG I KLUNGAN
Medan de främre cyklistern­a i klungan kör som besatta, kan den bakre tredjedele­n lugnt trampa runt pedalerna. GÖM DIG I KLUNGAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden