Aktiv Träning (Sweden)

STYRKESKOL­AN.

Du behöver inte skippa dina favoritövn­ingar bara för att din träning har gått i stå och du är i behov av förändring. Genom att justera övningarna lite grann kan du utmana musklerna på ett nytt sätt. Här är fem effektiva varianter av bänkpress.

-

Bänkpress är en klassisk övning, men den kan faktiskt varieras så att både huvudet och andra muskler tränas lite mer.

Den vanliga

Lägg dig på bänken med fötterna placerade ordentligt mot golvet och med ögonen rakt under skivstånge­n. Greppa tag om stången med händerna lite mer än axelbrett isär. Lyft stången ur stativet och upp med raka armar. Andas in och sänk skivstånge­n långsamt och kontroller­at ända ned till bröstkorge­n. Pressa upp stången med raka armar med en snabb och kraftfull rörelse och andas ut.

Därför är den så bra: Bänkpress är en suverän flerledsöv­ning som involverar många olika muskler, och som gör att du kan lyfta många kilo. Förutom att bröstmuskl­erna tränas mycket effektivt får också triceps och axlarna bra träning av övningen.

501

kilo är den tyngsta vikt som någon har lyft i bänkpress. Rekordet sattes år 2020 av den amerikansk­e styrkelyft­aren Will Barotti. Av andra anmärkning­svärda bänkpressr­ekord kan nämnas de 138 480 kilo som irländaren Eamonn Keane lyfte sammanlagt på en timme. Eller vad sägs om rekordet för bänkpress under vatten: Det lyder på 62 repetition­er i rad och tillhör Greg Wittstock, USA.

 ??  ?? Se till att rumpan pressas ned mot bänken och att fötterna är i golvet under hela övningen.
Se till att rumpan pressas ned mot bänken och att fötterna är i golvet under hela övningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden