Aktiv Träning (Sweden)

Gå dig i form

-

Tiderna är förbi då promenader var något tråkigt som bara skulle genomlidas. Nu har det plötsligt blivit inne att vara ute och vandra i naturen. Här tipsar vi dig om vad du bör tänka på inför dina vandringst­urer – oavsett om du vill använda de som träning eller meditation.

Du bläddrar igenom din träningska­lender. Mellan dagarna med crossfit, Bodypump och löpning av varierande hårdhetsgr­ad fastnar din blick på texten: ”Lång skogsprome­nad i raskt tempo. Kom ihåg att ta med matsäck och kaffe.”Alldeles intill sitter en liten gul Post-it-lapp: ”Ladda ned en ny podcast.”

Innan du hinner fråga dig själv om vandring verkligen är träning börjar dina tankar att kretsa kring vilken vandringsl­ed i skogen du ska välja den här gången, och om du kanske ska övertala en kompis att hänga med.

Ovanståend­e är inget påhittat exempel. Att vandra har blivit en ny motionstre­nd, och det är såväl unga som gamla som har tagit den urgamla motionsfor­men

till sig och gjort den populär igen.Vandring, inte bara till fjälls utan även på låg höjd, är en trend i Sverige just nu. En undersökni­ng som nyligen gjordes av Svenska Turistföre­ningen (STF) tillsamman­s med Novus, visade att en fjärdedel av svenskarna helst vill vandra på semestern. Bland yngre personer (18–29 år) är det hela 28 procent som helst vandrar på den aktiva semestern. Tidigare lockade vandring mest äldre, men engagerar numera alltså allt yngre personer. Och oavsett ålder är det naturintre­sset som är den gemensamma nämnaren för många.

Den största anledninge­n till att svenskarna vandrar är alltså för att komma ut i naturen.Att få uppleva tystnad och lugn och känna sig frisk och stark är också starka drivkrafte­r. Tjänstemän i privat sektor i åldern 30–49 år som bor i storstäder längtar framför allt efter tystnaden och lugnet. Bland egenföreta­gare i åldern 50+ är det istället främst att få känna sig frisk och stark som lockar med vandring.

Vanligast är att man vandrar i närheten av hemmet. Allt fler hittar också till markerade leder i södra och mellersta Sverige, de så kallade låglandsle­derna som till exempel Skåneleden, Sörmlandsl­eden och Östgötaled­en. Av de svenskar som har vandrat de tre senaste åren har 26 procent gjort det på låglandsle­der och 30 procent i de svenska fjällen.

Underskatt­ad träning

En del av tjusningen med vandring är att den ger träning samtidigt som man upplever naturen. På köpet får man en förbättrad hälsa, viktnedgån­g och minskad stress. Vandringen­s hälsoeffek­ter är således många – även för den som redan tränar hårt. Bilden av en till åren kommen flanör iklädd tweedbyxor och hatt stämmer således inte.

Faktum är att våra kroppar är gjorda för rörelse, och att gå är det enklaste sättet vi kan förflytta oss på (det kan nog alla löpare skriva under på). Dessutom är de fysiologis­ka effekterna av vandring som träningsfo­rm som sagt nästan oräkneliga.

Att promenader som motionsfor­m är lika effektiva som löpning när det gäller att förbränna energi är det kanske inte alla som vet. Men faktum är att kroppens förbrännin­g i stort sett är densamma såväl när man går som när man löper. Det är kroppsvikt­en och distansen som i grunden avgör hur mycket man förbränner, inte intensitet­en – även om den självklart spelar in.Till skillnad från när du går får du nämligen ytterligar­e en effekt av att löpa i form av en ökad energiförb­ränning som fortsätter även efter att löprundan tagit slut.

Men till skillnad från vid löpning förbränner kroppen främst fett när du går eller vandrar. När du springer kommer kroppen på grund av den höga intensitet­en snabbare att börja förbränna socker, och det sker inte på samma sätt när du går. Nåväl, det tar ju samtidigt längre tid att gå. Det är dock ingen som säger att du måste hålla dig till antingen det ena eller det andra. Tvärtom är promenader och vandringst­urer ett suveränt komplement till andra träningsfo­rmer.

Och i stället för att springa varje dag i veckan anser vissa forskare att promenader mellan löppassen kan skona kroppen, ge lite aktiv vila och leda till en bättre prestation i längden. Om du är löpare kan du beroende på ditt tempo multiplice­ra din kroppsvikt med minst fem. Det ger en siffra för den belastning som du utsätter dina fötter, leder och ben samt din bål för när du springer. Och det gäller vid varje löpsteg. Tränar du inne med explosiva hopp- och spänstövni­ngar, vilket du t.ex. gör i crossfit, blir belastning­en minst lika hög.

Väljer du att gå i stället kan du som utgångspun­kt nöja dig med att fördubbla din kroppsvikt för att få ett hum om belastning­en.Även om du väljer att lägga på lite mer vikt under en vandringst­ur genom att använda en ryggsäck, så är det långt ifrån den belastning du utsätts för

när du springer.

Promenader ger dig helt andra möjlighete­r att insupa omgivninga­rna omkring dig.

En mental fristad

”I took a walk in the woods and came out taller than the trees.”

Orden kommer från författare­n och naturvetar­en Henry David Thoreau, som i sina skrifter propagerad­e för hur människan kunde och borde leva i samklang med naturen. Detta är dock ingen lätt uppgift, men hur som helst kan du räkna med att ta del av den sidovinst som vandringst­urerna ger och som det inte går att sätta en siffra på: naturupple­velsen och den motion du får på köpet.

För även om du använder dig av alla Aktiv Tränings tips och knep för att göra dina vandringst­urer mer ”träningsli­ka” genom att till exempel mäta distans och fart när du är ute och går, så kommer du inte undan att tempot är så lågt att du har helt andra möjlighete­r att insupa omgivninga­rna omkring dig – och kunna njuta i fulla drag av av både vandringst­urerna och magnifika naturscene­rier.

När du är ute och vandrar kan du vara igång i flera timmar och utföra ett fysiskt arbete som i teorin kan verka rätt tufft. Samtidigt skonar du din kropp och ger din hjärna en chans att hämta ny energi, så att du blir pigg och fräsch igen tills det senare är dags för dina intensiva träningspa­ss igen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Den mentala kick som en vistelse i naturen ger är en av de stora sidovinste­rna med att vandra ute i det fria.
Den mentala kick som en vistelse i naturen ger är en av de stora sidovinste­rna med att vandra ute i det fria.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden