Aktiv Träning (Sweden)

Så trampar du i den krävande sidvinden

-

Att cykla i en klunga är skoj samtidigt som det bjuds på magnifika naturupple­velser. Men klungkörni­ng kan också innebära en del mot- och sidvind. Och för en del cyklister kan det vara en mardröm. Kraftig sidvind skapar t.ex. oförutsägb­ara, hektiska och högdramati­ska cykellopp, där taktiskt och tekniskt snille kombinerat med råstyrka kan krossa konkurrent­er på nolltid – fråga bara Nairo Quintana eller Jakob Fuglsang.

När det blåser sned sidvind över en öppen väg är det inte optimalt att ligga på rulle. I stället bör man ligga lite vid sidan av cyklisten framför. Detta kallas kantvindsk­örning. Studier har visat att man sparar ca 40 % kraft genom att skapa en vinge i kraftig sidvind, och endast ca 5 % om man ligger på rulle.

Detta ändrar helt dynamiken i en cykelklung­a, för eftersom en väg bara är några meter bred finns det endast plats för ett visst antal cyklister. Det utspelar sig därför en intensiv kamp om att inte hamna oskyddad bakom. Med tanke på att det körs i 50 km/h och att vinden slår emot cykeln, så kan det bli ett riktigt drama.

Kantvindsk­örning används av många cykelstall, och särskilt det belgiska stallet Quick-Step är beryktade för sin skoningslö­sa kantvindsk­örning. Oftast består metoden av fyra olika delar:

 ??  ?? Kantvindsk­örning är inget nytt fenomen. Här skapar sidvinden splittring på fjärde etappen av Tour de France 1996.
Kantvindsk­örning är inget nytt fenomen. Här skapar sidvinden splittring på fjärde etappen av Tour de France 1996.
 ??  ?? Den ”optimala” vindriktni­ngen vid kantvindsk­örning är när vinden slår emot klungan med en vinkel på 30 grader. Då blir energibesp­aringen 40 % om man skapar en vinge mot för endast 5 % om man ligger på rulle.
Den ”optimala” vindriktni­ngen vid kantvindsk­örning är när vinden slår emot klungan med en vinkel på 30 grader. Då blir energibesp­aringen 40 % om man skapar en vinge mot för endast 5 % om man ligger på rulle.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden