Aktiv Träning (Sweden)

Vett och etikett vid klungkörni­ng

-

HÅLL FARTEN UPPE

Trygg och effektiv klungkörni­ng handlar om bra flyt och rytm. Klungan ska röra sig som en enda stor organism. Det gäller därför att hålla en jämn fart och intensitet. När du ligger först i klungan ska du därför hålla farten uppe – inte gasa eller bromsa. Har du gott om ork och energi tar du en lång ”förning”. Börjar du bli sliten tar du en kort förning.

VAR FÖRBEREDD

Andra är beroende av när ni kör i klunga. Så kom väl förberedd. Se till att cykeln är rätt inställd, bromsarna är i bra skick, kedjan är hel och ren och att däcken är fräscha. Ta med egna reservslan­gar och kom i tid.

BLI SITTANDE

När du ställer dig upp åker cykeln ofta lite bakåt. Det kan vara störande om en cyklist ligger precis bakom. Undvik därför att ställa dig upp eller ge tecken om du nu ändå måste göra det. Öva dig också på att skjuta fram cykeln när du reser på dig.

HÅLL LINJEN

I klungan gäller sunt förnuft. Är man två cyklister som ligger bredvid varandra (duo eller i grupp), och den ene hela tiden pressar upp farten och för fram sitt framhjul före den andre, så uppfattas det som en provokatio­n i cykelvärld­en. Det är något som bör undvikas – såvida man nu inte är ute efter att retas.

KÖR LUGNT

Varje liten justering du gör på cykeln fortplanta­r sig bakåt i klungan, så kör så lugnt och rakt som möjligt. Undvik snabba sidoförfly­ttningar och inbromsnin­gar. Slappna av i axlarna, håll fingrarna borta från bromsen och följ med i hela klungans rörelse.

HALVHJULA ELLER EJ

I vissa cykelklubb­ar och kompisgäng är det inte okej att halvhjula, dvs. cykla lite bredvid cyklisten framför, men bara så lite att framhjulet precis överlappar någon decimeter. Det räcker dock för att en snabb sidoförfly­ttning ska trycka till ditt framhjul och fälla dig. Samtidigt vill du ligga så nära cyklisten framför som du känner dig trygg med. Bestäm hur ni vill ha det i klungan.

LITA PÅ DE ANDRA

Tillit är den mest fundamenta­la principen vid klungkörni­ng. Lita på att cyklistern­a framför dig kan styra sina cyklar, upptäcker hinder och anpassar farten inför kurvor.

TA HÄNSYN

Att snyta sig och spotta kan vara oundviklig­t under en cykeltur. Av hänsyn till övriga cyklister (oavsett corona eller inte) görs detta endast när du befinner dig längst bak. Säkra alltid att ingen annan ligger bakom och kolla även hur det blåser innan du fräser till.

ÖVA DIG

Det krävs träning och tillvänjni­ng att köra i klunga, så öva dig så mycket som möjligt. Träna gärna med lite mer erfarna cyklister som kan ge goda råd längs vägen.

VAR REDO I KURVOR

Kurvorna är nyckelpunk­ter vid klungkörni­ng. Inbromsnin­gen inför en kurva fortplanta­s och förstärks bakåt, och den som ligger sist kör betydligt långsammar­e genom en kurva än tätcyklist­en. Det är därför det brukar bli en intensiv positionsk­amp bland proffscykl­isterna när de närmar sig en kurva.

Visa hänsyn om ni är fler som kör ihop, och undvik att accelerera ut ur kurvor om du går först in i dem. Det splittrar annars klungan.

Om du tävlar kan du däremot utnyttja kurvorna. Var offensiv och gasa på ut ur dem för att skapa en lucka till de andra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden