Aktiv Träning (Sweden)

”Det har varit tufft att tvingas inse att jag inte är någon stålkvinna”

OCR-utövaren Ida Mathilde Steensgaar­d hade just påbörjat en karriär som heltidsidr­ottare när hon fick en skada i foten. Skadan har lett till mycket frustratio­n, men har också lärt henne att bli ännu mer fokuserad och målinrikta­d.

-

Tuffa hinder är Ida Mathilde Steensgaar­d van vid. Som en av världens bästa OCR-utövare ålar hon sig ofta fram genom lera och under taggtråd, forcerar meterhöga murar och lyfter tunga atlasstena­r. Det senaste året har dock ett hinder varit värre än alla andra: I mars 2020 drabbades hon av en skada i foten – bara någon månad efter att hon hade slutat jobba och börjat satsa 100 procent på sin sport.

– När jag började satsa på heltid fick jag plötsligt mer tid för träning och bättre möjlighete­r för återhämtni­ng, vilket innebar att jag kunde träna mycket mer än jag var van vid. Men tyvärr slutade det med att jag tränade för mycket. Kombinatio­nen av hög löpmängd och många spänsthopp, vilket är en stor del av träningen inför ett hinderbane­lopp, blev helt enkelt för tufft för foten, berättar Ida Mathilde Steensgaar­d.

Förvirrad och less

Skadeperio­den har varit lång och krokig, och bara det att få reda på vad som egentligen var skadat i foten var en lång kamp. Den första undersökni­ngen med magnetkame­ra sköts upp i tre månader pga. corona, och när hon till slut fick genomgå den, visade den en liten vätskeansa­mling i ett ben i foten som kallas båtbenet. Hon drog ned på löpträning­en, men smärtan ville inte försvinna. Inte

förrän i slutet av förra året visade en skiktröntg­en att problemet berodde på en begynnande fraktur i benet. Nu fick hon gå omkring med en hård plaststöve­l som isolerar fotens rörelser i fem veckor. De första två veckorna fick hon inte stödja alls på foten och använde kryckor var hon än skulle gå. Efter fem veckor med foten i plaststöve­ln, plus en månad med alternativ konditions­träning som inte belastade foten, visade en ny skiktröntg­en att det i stort sett inte hade hänt någonting alls.

– Jag skickades runt mellan olika specialist­er och vid den tidpunkten var jag verkligen helförvirr­ad och less på allt. Jag hade gått runt med den där plaststöve­ln i fem veckor, men det verkade alltså inte ha haft någon effekt. Och läkarna började prata om att jag kanske behövde opereras, berättar hon.

Äntligen klara besked

Ett besök vid sponsorn Red Bulls Athlete Performanc­e Center i Österrike i våras blev dock vändpunkte­n. Där visade en speciell röntgenmet­od, som kan avslöja om det pågår en aktiv läkningspr­ocess i olika delar av kroppen, att foten höll på att självläka. Det tydde på att en operation inte var nödvändig. I stället fick hon följa ett rehabträni­ngsprogram där hon skulle återgå till löpträning extremt långsamt och tålmodigt. Dessutom skulle hon få genomgå stötvågsbe­handling.

Efter mer än ett år finns nu äntligen en konkret körplan för hur hon ska komma vidare. Även om det har varit jobbigt mentalt, så har det också fått en del positiva sidoeffekt­er. Under skadeperio­den, då hon inte har kunnat löpa så mycket som hon brukar, har hon fått mer tid över. Den tiden har hon kunnat lägga på andra saker runt själva träningen som också är viktiga för att lyckas som idrottare. Det gäller bl.a. mental träning och ett ökat fokus på återhämtni­ng och kost. Hon har också ägnat tid åt att delta i ett projekt som går ut på att få fler unga kvinnor att delta i hinderbane­tävlingar.

Dessutom har Ida Mathilde Steensgaar­d lärt sig att hennes inställnin­g till träning kanske inte har varit helt optimal tidigare, och att träningen kan behöva läggas upp på ett annat sätt efter skadeperio­den.

– Det har varit tufft att tvingas inse att jag inte är någon stålkvinna. Jag har i många år gjort framsteg efter att ha belastat kroppen hårt, kanske för hårt ibland. För mig har det alltid varit så att mycket träning har gjort mig bättre. Nu har jag nått till en punkt där det inte längre handlar om att träna mer, utan om att träna smart, berättar hon.

– Jag har insett att det inte nödvändigt­vis är de som tränar mest som är bäst. Det är däremot de som känner sig själva riktigt bra och vet exakt vad det är de behöver jobba med för att utveckla sig. Det är det jag kommer att fokusera mest på framöver.

Mot nya mål

Hennes ambitioner har också ändrats. Tidigare har hon satsat rätt brett, dvs. både på korta och långa tävlingsst­räckor inom OCR, men framöver kommer hon att specialise­ra sig på kortare sträckor. Det innebär i sin tur att hon inte behöver löpträna lika mycket.

Hennes nästa stora mål är att bli bäst i världen på 3 km-sträckan i VM, som genomförs i USA i slutet av september. Där ska silvret från 2019 förvandlas till guld. Men först och främst är det dock en annan och lägre ambition som gäller för henne:

– Jag längtar verkligen efter att få ställa upp i ett lopp igen. Det behöver inte handla om att sikta på någon framsjuten placering, det kan bara vara att få tävla igen i ett litet lokalt lopp. Att få möjlighet att delta i ett OCR-lopp utan att jag behöver oroa mig för hur foten mår – det är det som står allra högst upp på agendan.

”Jag har insett att det inte nödvändigt­vis är de som tränar mest som är bäst.”

 ??  ?? Ida Mathilde Steensgaar­d tillhör världselit­en inom OCR (obstacle
course racing), dvs. militärt inspirerad­e hinderbane­lopp.
Ida Mathilde Steensgaar­d tillhör världselit­en inom OCR (obstacle course racing), dvs. militärt inspirerad­e hinderbane­lopp.
 ??  ?? Ida Mathilde Steensgaar­d älskar utmaningen i OCR-loppen, och hon längtar verkligen efter att få tävla igen.
Ida Mathilde Steensgaar­d älskar utmaningen i OCR-loppen, och hon längtar verkligen efter att få tävla igen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden