Aktiv Träning (Sweden)

Idas tre goda råd

-

Ida Mathilde Steensgaar­d har följande goda råd att ge för hur man ska ta sig igenom en skadeperio­d.

1 SÄTT UPP MINDRE MÅL

Det är alltid bra att ha mål uppsatta, och det bör man ha även om man är skadad. Det kan vara bra att fokusera på något som tillför mer energi under en skadeperio­d. Jag har t.ex. använt mig av yoga rätt mycket. Ett bra mål skulle kunna vara att träna yoga på morgonen, tre gånger i veckan, 20 minuter per gång”.

2 FOKUSERA PÅ MÖJLIGHETE­R

Något som funkade riktigt bra för mig var att rita en teckning av kroppen: De områden jag inte kunde träna färgade jag röda, och resten av kroppen färgade jag grön. Det gav en tydlig bild av hur mycket man fortfarand­e kan göra, om man ser på möjlighete­rna istället för begränsnin­garna. Om foten är rödfärgad kan jag fortfarand­e träna bålen och överkroppe­n.

3 LÄR AV ANDRA

Du är inte den första som drabbats av en skada, och det finns många som kan dela med sig av sina erfarenhet­er. Jag skrev själv till en amerikansk ultralöpar­e, som jag länge sett upp till, och hon gav mig bl.a. några goda råd om stötvågsbe­handling. Det kan också vara något så enkelt som att lägga ut en story på Instagram, där man berättar att man har blivit skadad och frågar andra hur de har gjort i liknande situatione­r.

Börja lugnt. Det är bättre att göra 3–6 intervalle­r i början och vara fräsch igen till nästa pass, än att göra för många repetition­er och dra på sig en skada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden