Aktiv Träning (Sweden)

Fördelar med kostfibrer ...

-

… MÄTTAR LÄNGE

Fiberrik kost är oftast grov och kräver mer tuggarbete än mindre fiberrik mat. Och ju längre tid du tuggar, desto fler mättnadssi­gnaler aktiveras.

Vissa fibrer löses upp i magsäcken och svullnar upp till en geléaktig massa, som får innehållet i magsäcken att stanna kvar i magen relativt länge. En utspänd magsäck aktiverar, precis som tuggarbete­t, dina mättnadssi­gnaler. Det är därför viktigt att dricka mycket vatten till maten.

… FRÄMJAR MATSMÄLTNI­NGEN

Kostfibrer stimulerar tarmens rytmiska rörelser så att innehållet i tarmen så att säga pressas mot utgången, och du motverkar förstoppni­ng.

… HÅLLER DIG SLANK

Den ökade aktivering­en av mättnadssi­gnalerna gör att risken för att du överäter blir mindre. Dessutom använder dina tarmbakter­ier en del fibrer för att bilda vissa fettsyror som påverkar din hormonbala­ns på ett sätt som gynnar din vikt.

… MINSKAR CANCERRISK­EN

Fibrernas förmåga att motverka förstoppni­ng minskar risken för vissa cancerform­er. Ju snabbare maten färdas genom tjocktarme­n, desto kortare tid stannar cancerfram­kallande ämnen som tungmetall­er och liknande i kroppen.

… GYNNAR IMMUNSYSTE­MET

Kostfibrer fungerar som foder för de goda tarmbakter­ierna, och när man börjar att mata dessa med det de helst av allt vill ha, så kommer det fler av dem. Det är bra eftersom tarmbakter­ierna stärker bl.a. cellerna i tarmväggen, som i sin tur hjälper till att stärka immunförsv­aret.

… BRA FÖR HJÄRTAT

Kolesterol­halten i blodet sjunker när du äter mycket kostfibrer. Fibrerna binder nämligen galla och gallan åker sedan ut i toan. Därmed måste levern bilda ny galla, och i samband med det tar den upp kolesterol från blodbanan så att halten sjunker.

… STABILISER­AR BLODSOCKRE­T

Till skillnad från stärkelse och socker bryts fibrerna inte ned i tunntarmen, och påverkar därför inte blodsockre­t. Fibrer finns dock oftast i livsmedel som också innehåller andra typer av kolhydrate­r, och i verklighet­en blir effekten den att fibrerna motverkar blodsocker­höjningen efter en måltid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden