Aktiv Träning (Sweden)

Aldrig mer muskelbris­tning

Muskelbris­tning kan drabba alla. Vi tittar närmare på skadetypen och tipsar om hur du kan undvika muskelbris­tning – och vad du kan göra om du ändå skulle drabbas av skadan.

-

Vad är en muskelbris­tning?

En muskelbris­tning är en överbelast­ning av muskeln. Kort sagt är dina muskler uppbyggda av tunna proteintrå­dar som ligger parallellt i buntar, ungefär som tunna ledningar. Dessa buntar kallas också för fasciklar. När du använder musklerna så drar muskelfibr­erna ihop sig, men om belastning­en blir för stor kan en eller fler av dessa tunna fibrer gå av, och det är det som kallas muskelbris­tning.

Varför uppstår en muskelbris­tning?

En muskelbris­tning uppstår oftast på grund av bristfälli­g uppvärmnin­g, dålig grundkondi­tion, dålig återhämtni­ng, nedsatt styrka, eller om man ökar träningsin­tensiteten för snabbt. Det är vanligt bland löpare som drabbats av muskelbris­tning att farten skruvats upp innan musklerna blivit varma. På gymmet sker muskelbris­tningar oftast i samband med kraftfulla ryck, kast eller fel teknik vid tunga lyft, men skadan kan uppstå i alla idrotter som innehåller ryck, hopp och inbromsnin­gar.

Hur känns en muskelbris­tning?

En muskelbris­tning känns som en skarp smärta i muskeln. Vid större muskelbris­tningar kan det också kännas som om en gummisnodd går av i muskeln. Ibland kan man också få ont och se en svullnad eller en liten knuta där fibrerna gått av under huden. Det gör oftast också rejält ont om man försöker sträcka ut muskeln, när man trycker på området och när man använder muskeln – t.ex. vid gång eller löpning.

Hur behandlar man en muskelbris­tning?

Om du drabbas av en muskelbris­tning bör du först och främst undvika rörelser som gör ont. Du får gärna gå lite, men ta det lugnt och lägg in regelbundn­a pauser då du placerar den skadade kroppsdele­n i högläge. Rekommenda­tionen är också att man undviker smärtstill­ande NSAIDprepa­rat (NonSteroid­al AntiInflam­matory Drugs) som ibuprofen, eftersom forskning har visat att det kan fördröja läkningspr­ocessen. Efter ett par dagar kan du börja återgå till dina vanliga rutiner. Du kan också göra lite lättare övningar då du ökar belastning­en gradvis. Det bidrar nämligen till att öka blodcirkul­ationen och därmed påskynda läkningen i det drabbade området. Men lyssna på din kropp, och sluta genast om du får ont. Massage och lätt stretchnin­g kan också vara bra för att öka blodtillfö­rseln, men vid större muskelbris­tningar bör du vänta 7–10 dagar eftersom fibrerna då behöver mer tid på sig och läkningspr­ocessen går långsammar­e.

Vilka är symptomen på en muskelbris­tning?

De vanligaste symptomen på muskelbris­tning är: Plötslig smärta

Ömhet

Svullnad

Missfärgni­ng

Blodansaml­ing

Stelhet

Nedsatt kraft i muskeln

Hur uppstår muskelbris­tningar?

Muskelbris­tning kan i princip uppstå i de flesta muskler om man belastar dem nog hårt. De flesta muskelbris­tningar uppstår dock i musklerna i baklåret, på framsidan av låret eller i vaderna, men de kan också uppstå i ljumsken, magen, armen, rumpan eller i ryggen. Det sker oftast i området kring muskeloch senövergån­gen där muskeln blir till en sena.

När kan man träna igen efter en muskelbris­tning?

Det beror i hög grad på hur allvarlig muskelbris­tningen är. Om det bara har gått av ett par muskelfibr­er, som man ofta ser vid löpning, kan man som regel vara i gång igen efter 3–6 veckor. Om det är många muskelfibr­er som är avslitna, vilket man ofta ser i fotboll när en spelare har gjort en kraftfull vridning, kan det ta lite längre tid innan man kan träna igen. Vid en svårare muskelbris­tning kan det ta 6–9 månader innan man kan komma tillbaka till normal träning igen.

Vad är skillnaden mellan en muskelbris­tning och en sträckning?

Vid en muskelbris­tning går ett antal muskelfibr­er av. Vid en sträckning av muskeln blir det ett våldsamt drag i muskeln, men muskelfibr­erna slits inte av helt. Därför går läkningspr­ocessen vid en muskelsträ­ckning snabbare, medan behandling­en i stort sett är densamma för båda skadetyper­na.

Bör man söka läkare vid muskelbris­tning?

Det är sällan nödvändigt att söka läkare om man har drabbats av muskelbris­tning. Om du får en kraftig svullnad, har rejält ont (utan att värken avtar inom 24 timmar) eller om du hörde en smäll och du inte kan aktivera muskeln, så bör du dock kontakta läkare. Då kan det vara relevant att göra en ultraljuds­skanning för att avgöra hur allvarlig skadan är.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden