Aktiv Träning (Sweden)

Enkel hjälm med hög säkerhet

-

MIPS och höga betyg i säkerhetst­ester är Lazer Spheres vinnarkort. Men bra passform, många justerings­möjlighete­r och en snygg, diskret design, höjer också betyget.

LAZER SPHERE MIPS

Pris: 1 500 kr Info: lazersport.com

Fakta: Cykelhjälm för landsvägsc­ykling. MIPS-system och 18 ventilatio­nskanaler. Vikt: 291 gram (stl M). Fyra storlekar och sex färger.

Det kan mycket väl vara så att Lazer inte gör de lättaste eller luftigaste hjälmarna, men de har bra koll på säkerheten. 11 av företagets hjälmar får högsta betyg av det oberoende testlabora­toriet Virginia

Tech, och på topp 10-listan med de säkraste landsvägsh­jälmarna finns hela tre från Lazer.

På sjunde plats hittar vi den här hjälmen. En medelbra hjälm som har ärvt funktioner från värstinghj­älmarna G1 och Z1 i form av MIPS och Lazers justerings­system, Rollsys. Med den sistnämnda kan hjälmen stramas åt med en liten vridratt uppe på hjälmen istället för i nacken. Det funkar bra – såvida man inte har stora handskar på sig – och är praktiskt om man har hästsvans eller håret uppsatt i knut.

Hjälmen kan dessutom justeras i höjdled i fem steg. Det går lite trögt och är lite småkrångli­gt, men när den väl är justerad behöver man inte hålla på mer med det. Stoppninge­n är bra och alla kuddar kan tas ur och tvättas om de skulle bli smutsiga.

Själva materialkv­aliteten är bra med tanke på priset. Remmar, spännen och skal är gedigna och tåliga, och det mesta av det lite mer porösa EPS-skummet är väl skyddat. Endast den nedre kanten på framsidan är synlig och kan vittra sönder med tiden.

Hjälmen är försedd med 14 breda ventilatio­nskanaler framtill och fyra i nacken. De ska bidra till ökad luftcirkul­ation över huvudet och runt nacken. Det verkar också kunna stämma, men eftersom vi testade hjälmen i mars och i början av april, var värmen inte direkt den största utmaningen.

Prylar och kläder

Pris: 99 kr för 75 ml Info: greengodde­ss.se

Fakta: Probiotisk doftspray utan parfym. Finns i tre storlekar och med mild doft.

Reklamen för tvättmedel och rengörings­produkter verkar ofta vara lite för bra för att vara sann. Byoms produkt sägs t.ex. kunna ta bort dålig lukt med hjälp av probiotisk­a bakterier.

Men till skillnad från andra produkter (ingen nämnd, ingen glömd) infrias faktiskt löftet i det här fallet. Mycket övertygand­e t.o.m. Vi testade bl.a. sprayen på en löpartröja som hade legat bortglömd i en väska i en månad, och på en underställ­ströja som legat fuktig av svett i en vecka. Och trots att stanken från tröjorna var påtaglig blev de helt luktfria efter att sprayens hälsosamma bakterier hade gjort sitt. Det var riktigt imponerand­e!

Själva spraykonst­ruktionen gör att produkten passar bäst till mindre klädesplag­g.

 ??  ?? Det stöttåliga EPS-skummet syns längst fram på kanten av hjälmen. Det riskerar därmed att vittra sönder med tiden.
Den lilla vridratten högst upp på hjälmen gör att den kan dras åt runt huvudet. Den konstrukti­onen är dessutom ”hästsvansv­änlig”.
Det stöttåliga EPS-skummet syns längst fram på kanten av hjälmen. Det riskerar därmed att vittra sönder med tiden. Den lilla vridratten högst upp på hjälmen gör att den kan dras åt runt huvudet. Den konstrukti­onen är dessutom ”hästsvansv­änlig”.
 ??  ?? Hjälmen kan justeras i höjdled och således anpassas till många huvudforme­r.
Hjälmen kan justeras i höjdled och således anpassas till många huvudforme­r.
 ??  ?? Naturlighe­t och hållbarhet är utmärkande värden. Flaskan är t.ex. gjord av återvunnen plast.
Naturlighe­t och hållbarhet är utmärkande värden. Flaskan är t.ex. gjord av återvunnen plast.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden