Aktiv Träning (Sweden)

Hur vänjer jag mig vid att träna på morgonen?

-

Jag vill komma igång och träna på morgnarna – helst innan väckarkloc­kan ringer. Hur vänjer jag mig vid att träna på morgonen?

SVAR: Det är alltid en utmaning att skapa nya rutiner, men mycket talar för att det är just under den här tiden av året du kommer att ha lättast för att lägga grunden till din nya morgonträn­ingsvana. Ljusa morgnar, milda temperatur­er och mer ork och energi än under de mörka vintermåna­derna ökar chansen att du ska lyckas. När du väl börjar är det viktigt att du är beslutsam och inte ger upp under de första veckorna – därefter blir det lättare. Undvik att minska på nattsömnen för att du ska hinna träna. Gå i stället lite tidigare till sängs och håll samma dygnsrytm även de dagar då du inte tränar. De morgnarna kan du använda till att vara med familjen eller utföra praktiska sysslor. Sikta gärna på att träna fyra morgnar i veckan. På så sätt blir det mer en regel än ett undantag att du tränar, och det gör att du lättare kan hålla fast vid din morgonträn­ing. Om du tränar lite oftare kan du också korta ned dina träningspa­ss. För de flesta är det lättare att motivera sig till att löpa 4 x 4 km än 2 x 8 km.

Hur vet jag att jag syns när jag simmar ute i öppet vatten?

SVAR: Som öppet vatten-simmare är du en oskyddad trafikant i vattnet, och det är extremt viktigt att du syns bra för att du ska undvika olyckor. En simboj är en bra investerin­g. Den färgglada bojen gör att andra trafikante­r på vattnet, t.ex. de som paddlar kajak, åker båt eller vattenskot­er kan upptäcka dig, samtidigt som du syns bättre från land. Bojen blåses upp och flyter efter dig med hjälp av en lina som du fäster runt midjan – utan att du knappt märker att den finns där. Förutom en simboj bör du använda en färgglad badmössa så att du syns ännu bättre i vattnet.

Vad får man ut av stabilitet­sträning?

SVAR: Kroppen består av hundratals muskler som fungerar i ett komplext samspel med varandra. Särskilt över lederna jobbar olika muskler tillsamman­s för att styra rörelserna i en viss riktning. Detta muskulära samspel kan tränas genom olika övningar som bevisligen utmanar stabilitet­en och samarbetet över en eller flera leder. Effekten blir att dina rörelser på sikt både blir stabilare och effektivar­e. Det gör inte bara att du blir starkare utan minskar också risken att du ska dra på dig skador. Utför till exempel unilateral­a övningar som marklyft med ett ben då du tränar en kroppshalv­a i taget.

 ??  ?? En simboj gör att du syns bra och är praktisk eftersom du kan ha med dig nycklar och mobil på simturen.
En simboj gör att du syns bra och är praktisk eftersom du kan ha med dig nycklar och mobil på simturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden