Aktiv Träning (Sweden)

Kan jag undvika ”sadelsmärt­a”?

-

Hur undviker jag att få ont i rumpan när jag cyklar långa rundor på landsväg?

SVAR: Smärtan beror på att en mycket avgränsad del av kroppen tvingas bära upp din kroppsvikt under en längre tid. Detta förvärras av den friktion som uppstår av alla små rörelser du gör på sadeln. Med de här fyra tipsen kan du dock motverka problemet.

Är jordgubbar lika nyttiga som andra bär?

SVAR: Alla bär som nu börjar synas ute i naturen innehåller massor av nyttighete­r – och jordgubbar är inget undantag. Jordgubbar är bl.a. rika på folsyra och C-vitamin. Det behövs faktiskt mindre än 1 dl jordgubbar för att täcka dagsbehove­t av C-vitamin. Trots bärens sötma innehåller jordgubbar bara 38 kcal per 100 gram. Ät jordgubbar­na så snabbt som möjligt efter att de plockats. De kan dock förvaras svalt i ett par dygn. Ta i så fall fram dem ett par timmar innan de ska ätas och skölj dem (med stjälken kvar) strax innan servering.

Hur kommer man med i ”Klubb 100”?

SVAR: Kriteriet för att komma med i Klubb 100 är att du ska ha löpt 100 maratonlop­p. Du ska också kunna dokumenter­a de lopp du varit med i, via resultatli­stor. När du skickar in din ansökan går man igenom dina resultat innan du blir antagen. Det tar lång tid och kostar mycket pengar om alla loppen ska genomföras i samband med stora, officiella stadsmarat­on, och de flesta multimarat­onlöpare ställer därför främst upp i s.k. cannonball-lopp. Ett cannonball-lopp är ett litet, privatarra­ngerat maratonlop­p som ofta löps på varv à 6–7 km på mindre orter. Det är ofta billigt att delta och deltagaran­talet brukar vara 5–100 löpare. Kravet för att ett lopp ska räknas i Klubb 100, är att fem löpare ställer upp och minst tre tar sig i mål.

 ??  ?? Det kan vara lockande att välja en mjuk sadel, men på en sådan sjunker sittbenskn­ölarna ned och blodflödet till de känsliga delarna bromsas.
Det kan vara lockande att välja en mjuk sadel, men på en sådan sjunker sittbenskn­ölarna ned och blodflödet till de känsliga delarna bromsas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden