Aktiv Träning (Sweden)

Vilka shorts ska jag köpa?

-

Vad bör jag tänka på när jag ska köpa nya löparshort­s till sommarens löprundor?

SVAR: Vilken typ av shorts som funkar bäst till sommarens löprundor är i hög grad en smaksak. Vanliga shorts är lätta och luftiga, och det kan vara skönt om du löper när det är som varmast på dagen. Tajts samt hybridmode­ller, som kombinerar tajts med en vid ytterbyxa, är praktiska och skyddar innerlåren mot friktion, men kan också bli lite varma. Bland hybridshor­tsen är slitsar, nätvävspan­eler och liknande detaljer viktiga för att skapa bra ventilatio­n. Kolla också in resåren i midjan. En bred resårkant gör att shortsen sitter åt bra, men den ska vara gjord av ett tunt material för att inte bli för svettig. Vill du ha med dig nycklar, geléer eller en mobil på löprundan, så bör shortsen också ha lagom stora fickor.

Vad får man ut av att sätta ihop sina styrkeövni­ngar till s.k. superset?

SVAR: Superset går ut på att man gör två övningar direkt efter varandra utan vila emellan. Oftast parar man ihop övningar för motsatt arbetande muskelgrup­per – t.ex. en bröstövnin­g och en ryggövning. Eftersom du således minimerar pauserna passar superset extra bra då man har ont om tid. Nyligen visade en studie från Academy of Physical Education i Katowice, Polen, att träning med superset – förutom att den är tidseffekt­iv – också resulterar i en högre förbrännin­g både före och efter träningen jämfört med ett vanligt styrkepass.

 ??  ?? Korta shorts ger bra rörelsefri­het, men samtidigt riskerar dina lår att skava mot varandra om du har kraftiga lår och shortsen är för korta.
Korta shorts ger bra rörelsefri­het, men samtidigt riskerar dina lår att skava mot varandra om du har kraftiga lår och shortsen är för korta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden