Aktiv Träning (Sweden)

Sex frågor till experten: Hudläkaren

-

Hur kan stress påverka hudsjukdom­ar?

Alla hudåkommor förvärras av stress, för huden är på många sätt en spegel av hur du mår. Det är dock inte så att du kan få en hudsjukdom av att vara stressad. Men om du har en hudåkomma liggande latent i dina gener, eller redan lider av till exempel akne, psoriasis eller resacea kan det blossa upp när du pressar dig själv för hårt.

Hur håller jag koll på mina födelsemär­ken?

Ta bilder på dig själv, för det är det enda sättet du kan se om dina födelsemär­ken förändras. Ta några bilder både framifrån och bakifrån, och kompletter­a med närbilder av de fläckar som du vill hålla koll på. Placera en linjal bredvid markeringa­rna på närbilden så att du bättre kan bedöma storleken från gång till gång.

Varför kan min hud inte andas när jag tränar?

Det kan bero på att du smörjt in dig med en hudkräm. De kan vara baserade på antingen växtoljor eller mineralolj­or, som också kallas petrolatum. De allra flesta krämer innehåller petrolatum. Det lägger sig som en hinna på huden och bibehåller fukten. Det är bra om du har torr hud, men det är ingen fördel när du svettas.

Bör man låta bli att klämma finnarna?

Ja, det är helt klart bäst att lämna finnarna i fred. Du kanske kan pressa ut en del av varet, men du pressar in något också. Du för nämligen orenhetern­a djupare in i huden så att inflammati­onen fördjupas. Således tar det mycket längre tid för finnarna att försvinna och det finns en mycket större risk för ärrbildnin­g.

Vad kan man äta för att få en friskare hud?

Din hud mår bra av fet fisk för att kunna läka och underhålla­s. Alla cellmembra­n i kroppen – inklusive de i din hud – innehåller fetter, och därför behöver huden tillräckli­gt av dem för att den inte ska bli torr. Om du nu inte får i dig tillräckli­gt med fiskolja via kosten, kan det vara bra att äta kosttillsk­ott.

Varför är personer med eksem mer utsatta för allergi?

Om du har tendens till eksem så är din hud som en mur som saknar murbruk. Det vill säga att barriären är skörare och därför kan saker som nickel, parfym och tillsatsäm­nen lättare tränga in i huden så att du utvecklar allergi. Hade du eksem som liten kommer din hud alltid att vara mindre motståndsk­raftig och mer känslig. Då bör du vara extra uppmärksam på innehållet i produkter för att inte utsätta dig för allergifra­mkallande ämnen.

 ??  ?? Din hud mår inte bra av att utsättas för väldigt varmt vatten. Duschar du ofta i för varmt vatten, avfettar du huden så att den blir torr.
Din hud mår inte bra av att utsättas för väldigt varmt vatten. Duschar du ofta i för varmt vatten, avfettar du huden så att den blir torr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden