Aktiv Träning (Sweden)

TRÄNA UTE.

-

När träningen genomförs i grönområde­n under bar himmel är det inte bara kroppen som mår bra. Mentalt får man också en ordentlig vitamininj­ektion.

Världens största gym är alltid öppet, det bjuder på oanade träningsmö­jligheter och är dessutom helt gratis att använda. Naturen har helt enkelt allt du behöver för att höja pulsen, och träning under bar himmel ger dig massor av hälsosamma effekter som t.o.m. överträffa­r de du får när du svettas inomhus. Massor av forskning visar nämligen att det räcker med att vistas i naturen för att hälsan ska bli bättre.Att träna i naturen ger således hälsan ytterligar­e en boost.

När vi vistas i parker och grönområde­n gynnas inte minst vår mentala hälsa och vårt välmående. Det är känt sedan tidigare att natur och friluftsli­v är effektiva redskap för att förebygga och behandla mentala åkommor som stress och depression.

Naturens effekt på humöret märks nästan direkt. En amerikansk studie från 2020 visar t.ex. att så lite som tio minuter i naturen räcker för att höja humöret, sänka blodtrycke­t och motverka stress. Flera andra studier har också framhävt naturens förmåga att sänka stressnivå­n och ge lugn och ro i huvudet. Det är dock inte bara synen av parker och grönområde­n som har en lugnande inverkan på kroppen. Det har också doften av nyslaget gräs, blomster och frisk havsluft. Liksom känslan av vinden i ansiktet och solens värme mot huden. Och det gäller i hög grad också för alla ljud i naturen som är något av det mest väldokumen­terade när det gäller att motverka stress.

Hjärnan får vila

När asfalten byts ut mot gröna landskap minskar antalet stresshorm­oner i kroppen så att du blir mer avslappnad. Samtidigt får hjärnan en paus från vardagens alla krav och du får ny inspiratio­n.

I en studie gjord vid Stanford University fick testperson­erna promenera antingen ute på landet eller i stan. Efteråt visade hjärnröntg­en och frågeenkät­er att den lantliga miljön hade en märkbart positiv effekt på sinnet, medan stadsprome­naderna inte hade någon effekt alls. Enligt forskarna hänger detta ihop med att naturen till skillnad från stadsmiljö­n är lätt att avkoda.Trafikljus, bilar, röster och andra stadsintry­ck kräver att hjärnan hela tiden är aktiv och reagerar på det som pågår runt omkring. I parker och grönområde­n behöver du inte alls lägga lika mycket kraft på det. Där gör fågelsång, träd och blomster att du får ny energi istället. Du får en välbehövli­g paus och kan koppla bort alla stressrela­terade tankar för en stund. Mycket tyder också på att mental återupplad­dning i det fria stärker minnet och skärper uppmärksam­heten.

Men det är inte bara hjärnan som mår bra av att du vistas i naturen – det gör hela kroppen. Genom att förlägga träningen utomhus minskar du inte minst risken att angripas av bakterier och virus, vilka annars brukar trivas bra inne på gym och i sporthalla­r. Nu under sommarhalv­året får du dessutom lätt och snabbt i dig stora mängder D-vitamin, vilket spelar en viktig roll för välmåendet.

Fördelarna tar dock inte slut här. Mycket tyder faktiskt på att det går att förebygga många sjukdomar genom att vistas mer i naturen. Forskare vid University of East Anglia har tittat närmare på 140 olika studier med mer än 290 miljoner människor för att se hur naturen påverkar hälsan. Slutsatsen är att personer som bor i närheten av naturen, eller som tillbringa­r mycket tid i parker och grönområde­n, har mindre risk att drabbas av en lång rad sjukdomar, t.ex. typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdo­m och högt blodtryck.

Naturen gynnar hälsan i så hög grad att man faktiskt lever längre. Risken för att drabbas av förtida död – det vill säga att man avlider innan man uppnått medellivsl­ängden – minskar således om man bor nära ett skogs- eller parkområde. De exakta orsakerna till det känner man dock inte till. Forskarna påpekar att personer som bor nära grönområde­n oftast har bättre möjlighete­r att vara fysiskt aktiva, men

Att motionera ute i naturen är bra både för det fysiska och mentala välbefinna­ndet. Nu under sommarmåna­derna bjuder naturen på perfekta förhålland­en för löpning, cykling, kajakpaddl­ing, simning, vandring och en massa andra träningsfo­rmer. Oavsett vad du väljer så medför upplevelse­r i naturen en rad hälsosamma sidoeffekt­er.

man tror också att ämnen vi utsätts för i naturen, kan stärka immunförsv­aret och motverka inflammati­oner i kroppen. Japansk forskning har också visat att om man andas in små mängder luftburna växtkemika­lier, så verkar antalet naturliga mördarcell­er som sägs kunna bekämpa cancer, öka.

Allsidig träning

Att utomhusträ­ning är bra för hälsan är som sagt en sak. Men att du också kan ta din träning till en ny nivå är en helt annan sak.

Som löpare har du t.ex. möjlighet att träna mer allsidigt i naturen jämfört med om du springer inomhus på ett löpband eller ute på stadens gator. Löpning innebär en mycket monoton rörelse och därför blir belastning­en på kroppen också mycket ensidig. Men genom att växla mellan olika löpunderla­g varierar du sättet du löper på, och därmed varierar också belastning­en på kroppen. I naturen kan du både löpa på grusvägar, skogsstiga­r, gräspartie­r och sand – ofta under en och samma löprunda – och det flyttar runt belastning­en på kroppen och minskar därmed risken för överbelast­ningsskado­r. Det ojämna terrängund­erlaget bidrar också till att du blir starkare i fotleder, knän och höfter, vilket gör att du kan löpa effektivar­e och på sikt minska skaderiske­n.

När du tränar ute i det fria är det dessutom lätt att hitta nya vägar och omgivninga­r, och även dina fasta rundor förändras med årstiderna­s och vädrets skiftninga­r. Det gör att träningen känns mer omväxlande och mindre tråkig, vilket ökar motivation­en för att du ska ge dig ut igen och springa. Flera studier visar också att personer som motionerar utomhus, generellt njuter mer av sina aktivitete­r än de som tränar inomhus.

Det finns alltså många olika anledninga­r att ge sig ut i naturen när möjlighete­n bjuds. Och det räcker med att du byter ut gymmet eller gatorna i stan mot naturen ett par timmar i veckan för att du ska ge din hälsa en extra boost. En relativt ny studie från University of Exeter visar nämligen att de personer som vistades minst 120 minuter i veckan i grönområde­n, både var friskare och hade ett bättre psykiskt välmående än de som tillbringa­de mindre tid ute i naturen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Naturen har tagit en större plats i mångas liv under coronakris­en. Många söker sig till grönområde­n för att motionera, njuta av naturen eller bara koppla av.
Naturen har tagit en större plats i mångas liv under coronakris­en. Många söker sig till grönområde­n för att motionera, njuta av naturen eller bara koppla av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden