Aktiv Träning (Sweden)

BLI STARK PÅ CYKELN.

Styrketrän­ing på cykel boostar benstyrkan och förmågan att trampa kraftfullt.

-

Racerhojen är en perfekt styrketrän­ingsmaskin. Gör dig redo att trampa runt pedalerna under ett tufft och svettigt ”powerpass”.

Torque kan bäst översättas till moment, vilket är den kraft som krävs för att ändra en kropps rotationsr­örelse. I cykelträni­ng är objektet de pedaler som ska trampas runt, och torque-träning går ut på att trampa med en tung växel med mycket låg kadens. Det påverkar musklerna mer neuromusku­lärt och det ökar belastning­en på muskelfibr­erna. När de sedan ”läker” ihop igen blir de större och starkare.

Låter det bekant? Det är inte så konstigt eftersom det är samma metod som ligger bakom styrketrän­ing med vikter. I det här fallet utförs metoden på en cykel vilket innebär att träningsfo­rmen blir lättare att omsätta till det som de flesta cyklister är ute efter: högre fart.

Torque-träning kan utföras på lite olika sätt, men den metod vi beskriver här är den enklaste eftersom man inte behöver kombinera arbetet med uthållighe­tsträning. Det kanske kan verka konstigt att sex set med 12 tramptag kan ha en stärkande effekt, men det är just poängen med styrketrän­ingen. Därför är det också viktigt att du varken cyklar långt eller snabbt direkt efter passet. Gör du det finns det risk att kroppen feltolkar de signaler som träningspa­sset ger.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden