Aktiv Träning (Sweden)

FRÅGA OSS.

Jag har svårt att somna på ? kvällarna och vaknar ofta under de ljusa sommarnätt­erna. Vad ska jag göra?

-

Hur sover man gott under ljusa sommarnätt­er? Det är en bra fråga!

SVAR: Under ljusa sommarnätt­er kan det vara svårt att hitta mörker, och det kan bli ett problem eftersom man är lika beroende av mörker som av ljus. När det blir mörkt sjunker kroppstemp­eraturen med uppemot en grad, produktion­en av mättnads hormonet leptin ökar för att man inte ska bli hungrig, blodtrycke­t sjunker och man börjar producera mer av sömnhormon­et melatonin.

Det viktigaste du kan göra är därför att se till att du sover i ett så mörkt rum som möjligt. Det är en förutsättn­ing för att du ska kunna sova djupt och nog länge på sommaren. Om du har svårt att mörklägga ditt sovrum under sommaren då solen är uppe längre än vad du är, så kan du sätta upp mörkläggni­ngsgardine­r för fönstren. Lämna också gärna mobiler, surfplatto­r och andra elektriska prylar utanför sovrummet, så att du inte blir störd av ljuset från skärmar och standbylam­por.

Om det däremot är höga sommartemp­eraturer som är problemet, så kan du ta hjälp av de här tipsen:

 ??  ?? Ljusa nätter och fågelkvitt­er i ottan är inte optimalt för sömnen. Och ännu värre blir det om vi får tropiknätt­er och temperatur­en inte går under 20 grader.
Ljusa nätter och fågelkvitt­er i ottan är inte optimalt för sömnen. Och ännu värre blir det om vi får tropiknätt­er och temperatur­en inte går under 20 grader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden