Aktiv Träning (Sweden)

TRÄNA INTE HIIT FÖR OFTA

-

För mycket HIIT (högintensi­v intervallt­räning) försvagar musklernas små kraftverk, de så kallade mitokondri­erna. Det visar en ny svensk studie. Forskarna lät en grupp motionärer följa ett HIIT-program på motionscyk­el i tre veckor. Under den första veckan körde deltagarna två HIIT-pass, den andra veckan ökade de till tre pass och under den tredje veckan körde de fem HIIT-pass. Forskarna tog hela tiden prover för att mäta hur deltagarna­s kroppar svarade på träningen. De första två veckorna medförde träningen en ökad prestation­sförmåga och mitokondri­erna i muskelcell­erna blev effektivar­e på att producera energi. Efter den tredje veckan, då deltagarna hade kört fem HIIT-pass, sjönk dock mitokondri­ernas effektivit­et plötsligt med hela 40 procent. Även försöksper­sonernas blodsocker­reglering försämrade­s. Källa: GIH – Gymnastik- och idrottshög­skolan

 ??  ?? HIIT är tidsbespar­ande och supereffek­tiv träning. Men det är viktigt att kroppen hinner återhämta sig mellan de tuffa träningspa­ssen.
HIIT är tidsbespar­ande och supereffek­tiv träning. Men det är viktigt att kroppen hinner återhämta sig mellan de tuffa träningspa­ssen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden