Aktiv Träning (Sweden)

Fyra bra tips för sommarlöpa­re

-

Löp tidigt eller sent på dagen

Sommarvärm­en är som värst mitt på dagen och därför är det bra om du tränar på morgonen eller på kvällen. De ljusa morgnarna, kvällarna och nätterna (!) på sommaren bjuder dessutom på en helt annan stämning – passa på att njuta av den!

Ha tålamod

Värmetoler­ans handlar i hög grad om tillvänjni­ng. Tänk på hur mycket jobbigare det är att springa den första varma dagen i maj, jämfört med när du tar en löprunda i samma temperatur i augusti. Du vänjer dig gradvis vid värmen, så ha tålamod.

Tänk på effekterna

Allt fler studier tyder på att träning i värme förbättrar prestation­sförmågan på samma sätt som höghöjdstr­äning gör. Kroppen bildar bl.a. mer blod (och kan därmed transporte­ra mer syre), och svettprodu­ktionen ökar (vi blir bättre på att kyla ned oss själva). Tänk på det när du svettas i värmen.

Var förberedd

Värmen påverkar dig mycket mer om du är dehydrerad och överhettad redan från början. Se därför till att dricka rikligt hela dagen och undvik att vistas i solen för nära inpå träningspa­ssen. Tänk också på att smörja in dig med solkräm om det är soligt och du ska ut på en löprunda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden