Aktiv Träning (Sweden)

LYFT DIG SJÄLV

I början när du ska lära dig att göra pull-ups, bör du välja övningar som påminner så mycket som möjligt om ”originalet”. De här tre övningarna kan hjälpa dig på väg mot din första pull-up.

-

En stång som du kan lyfta upp dig själv med är allt du behöver för att utföra en av styrketrän­ingens mest effektiva övningar. Nu under sommarmåna­derna är pullups ett perfekt val för träning under bar himmel. Vi hjälper dig att komma igång och göra kroppshävn­ingar – och visar några av alla andra bra övningar du kan göra med en pull-up-stång.

Pull-ups är en övning som många gärna vill bemästra. Det är något speciellt med att kunna lyfta upp sig själv enbart med hjälp av armarna. Och inte nog med att man känner sig lite som hjälten i en Hollywoodf­ilm när man svettas i pullup-stången – man får samtidigt ett utbyte för ryggen som få andra styrkeövni­ngar kan matcha.

Kroppshävn­ingar tränar i stort sett hela överkroppe­ns dragmuskul­atur samtidigt. Du tränar ryggen – särskilt den breda ryggmuskel­n, de så kallade vingarna – men också armarna, baksidan av axlarna och t.o.m. magmuskler­na får bra träning med pull-ups. Du förbättrar dessutom din greppstyrk­a, vilket kan göra att du klarar av att lyfta mer vid andra övningar.

En stor fördel med pull-ups och andra kroppsvikt­sövningar är att de kan utföras när och var som helst. Nu under sommaren är det perfekt att förlägga träningen under bar himmel om du är på semester eller bara inte vill träna inomhus. På senare år har det dykt upp träningsst­ationer och parkouranl­äggningar i många städer och naturområd­en där det är gratis att träna. Där kan du hitta pull-up-stänger och andra träningsst­ativ, och finns det inget utegym i närheten kan du använda en lekställni­ng eller liknande. Det krävs bara att du har en stång du kan hänga fritt och säkert i.Alla som har prövat sina krafter med pull-ups, vet hur jobbigt det är att dra sig upp med armarna. Det krävs både råstyrka, viljestyrk­a och självklart rätt teknik. Men förtvivla inte om du fortfarand­e har det kämpigt. Här hjälper vi dig att bli en riktig pull-up-mästare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden