Aktiv Träning (Sweden)

Kolfibersk­o som budgetvari­ant

Det är svårt att sätta betyg på Pumas nya kolfiberfö­rstärkta temposko. För medan sulan och priset får höga poäng, är ovandelen mer tveksam.

-

PUMA DEVIATE NITRO

Pris: 1 900 kr Info: puma.com

Fakta: Lätt träningssk­o med mellansula av Nitro Foam och med kolfiberpl­atta. Vikt: 252 gram (stl 44). Dropp: 8 mm.

Det är ingen bra start på ett pryltest när testaren tvingas klippa i sina helt nya testskor. Det var tyvärr fallet med Pumas Deviate Nitro, som i övrigt är starten på en spektakulä­r comeback på löpskomark­naden. Skons stora problem visar sig med detsamma, för så snart den sitter på fötterna trycker den höga, vassa och hårda kanten av hälkappan rakt in i hälsenan. Hos våra testlöpare, som lider av lite känsliga hälsenor, var det inte alls någon höjdare.

När det lilla ingreppet med att gröpa ur lite av hälkappan var utfört, började dock leendena att ta över. Det berodde på att det är en riktigt bra sko som Puma levererar efter två–tre års frånvaro.

Det allt handlar om är den nya mellansula­n, Nitro Foam. Ett lätt, mjukt och spänstigt skum, som tillsamman­s med en inbyggd kolfiberpl­atta längs hela sulan gör att skon blir spänstig och bidrar till ett snabbt och dynamiskt löpsteg med hög stegfrekve­ns och kort markkontak­ttid.

Skon är klart hårdare dämpad än t.ex. Nikes Vaporfly, men ger inte heller den mycket speciella känsla av att man går runt på en ostadig skumkudde, som man får i Vaporfly eller i några av de andra superskorn­a. Den här skon känns betydligt stabilare på foten.

Den främre och mellersta delen av skons ovandel fungerar utmärkt. En hård, tvålagers s.k. engineered mesh utan sömmar sitter tajt på foten och dras åt effektivt via ett bra snörningss­ystem med långa, platta snören. Passformen är tajt över mittfoten och lagom rymlig i framfoten. Bakfoten funkar dock sämre. Förutom den vassa hälkanten är hälkappan sladdrig, vilket går ut över både passform och stabilitet.

Puma lanserar skon som en mängdträni­ngssko. Det tycker inte vi att den är. Den tajta passformen, den relativt låga vikten och den dynamiska löpkänslan gör att det är en perfekt sko för intervalle­r och tempopass eller långa tävlingar.

Priset på 1 900 kr är riktigt bra och mycket billigare än både Nikes och Adidas superskor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden