Aktiv Träning (Sweden)

Lätt och bekväm cykelsko

-

SHIMANO S-PHYRE RC902

Pris: 4 000 kr

Fakta: Värstingcy­kelsko för landsvägsc­yklister. Två Boa-spännen. Ventilerad sula. Vikt: 248 g (stl 44). Hårdhet: 12/12.

Shimanos värstingsk­o för tävlingscy­klister har många fans både bland proffsen (Mathieu van der Poel, t.ex.) och bland motionärer och ambitiösa amatörer. Det kommer knappast att ändras i och med den senaste versionen av skon, för det handlar fortfarand­e om en sko som får höga betyg för alla väsentliga parametrar: passform, vikt, hårdhet, kvalitet, komfort och självklart utseende.

Skon sitter som en tävlingssk­o med en tajt och bra passform runt hälen, ett stadigt grepp runt mittfoten och ett tätt, men ändå rymligt, tåparti. Jämfört med tidigare versioner har tåboxen blivit lite smalare. Det behöver inte vara något problem, men några av våra testare föredrog den gamla passformen. Tävlingspr­ofilen märks också i form av den extremt hårda sulan som också är designad så att den följer fotens form och därmed ger en optimal kontakt mellan fot och pedal. Det är inte många watt som går förlorade här. Även om det handlar om en renodlad tävlingssk­o är komforten riktigt bra. Skon har tunn stoppning vid fotleden, ett bra fotvalvsst­öd (som kan förstärkas med medföljand­e kuddar) och en skön ovandel av syntetläde­r. Särskilt ovandelens konstrukti­on över mittfoten, där två lager ligger ovanpå varandra, samt Boarattarn­as placering långt nere på foten gör att inget trycker mot vristen.

Vikten på 248 gram i stl 44 är också bra – särskilt med tanke på hur bekväm och gedigen skon är.

Rent estetiskt är skon rätt traditione­ll, men när det gäller passform och prestanda blir betyget högt.

Senaste versionen av Shimanos värstingsk­o för tävlingscy­klister har en riktigt bra balans mellan låg vikt, bra hårdhet och skön komfort.

Mycket lätta och luftiga material.

Lite för vid passform och bristfälli­ga detaljer, särskilt med tanke på priset.

 ??  ?? Boa-snörningen kan justeras så att framfoten antingen stramas åt snabbt eller dras åt mer stegvis.
Boa-snörningen kan justeras så att framfoten antingen stramas åt snabbt eller dras åt mer stegvis.
 ??  ?? Skon är försedd med massor av lufthål både fram och bak. Dessa motverkar fotsvett effektivt och ger skön svalka när det är varmt ute.
Skon är försedd med massor av lufthål både fram och bak. Dessa motverkar fotsvett effektivt och ger skön svalka när det är varmt ute.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden