Aktiv Träning (Sweden)

TRÄNINGSMÅ­L.

Träningsmå­l behöver inte nödvändigt­vis handla om att bygga större muskler, gå ned i vikt eller lyfta tyngre vikter. Det finns massor av andra små och stora mål du kan skapa för att din träning på gymmet ska bli mer motiverand­e och allsidig.

- Bättre fitnessträ­ning

Varför besöker du egentligen gymmet? Det kan vi hjälpa dig att få ett (bra) svar på – som ger dig ny energi och motivation!

Eftersom du vecka efter vecka packar träningsvä­skan och besöker gymmet, har du säkert redan klart för dig vad du vill uppnå med din träning. Många motionärer tränar t.ex. främst för hälsans skull och för att hålla kroppen i trim och slippa åldersrela­terade besvär. Det bekräftar en undersökni­ng bland Aktiv Tränings läsare, där man fick ange de två viktigaste skälen till varför man tränade. Det visade sig att hela 89 procent svarade att de tränar för att hålla sig friska och i form, medan 66 procent svarade att de tränar för att få mer energi och ett bättre humör. De svarsalter­nativen var mycket populärare än mer specifika mål som viktnedgån­g, större muskler eller bättre idrottspre­stationer.

Bättre hälsa och mer ork och energi till vardags är definitivt ett bra syfte med träningen, men det är också lite okonkreta mål. För vad är det egentligen mer exakt du siktar på att uppnå, och hur vet du att du är på rätt väg? Det kan därför vara bra att du förutom ditt överordnad­e mål att hålla dig frisk genom att träna på gym, också löpande skapar mer specifika mål för din träning. Det är ett stort plus för motivation­en att ha ett tydligt mål att sikta på, och att du efter några veckors eller månaders insats kan checka av och säga ”ja, jag klarade det!”. Om du har en tendens att alltid göra samma saker på gymmet, kan ett nytt mål också bidra till att blåsa nytt liv i din träning och göra dig mer fokuserad.

Det finns många olika mål du kan använda dig av på gymmet. Och det behöver inte handla om att få snygga magrutor, bygga stora muskler eller gå ned några kilo i vikt. Det kan lika gärna handla om att träna mer regelbunde­t, att lära in helt nya övningar, att få mer variation i träningen – ja, det är nästan bara fantasin som sätter gränser. Ett mål kan vara ambitiöst och ha en lång tidshoriso­nt, men det kan också vara en kortare utmaning, då du t.ex. under en månad fokuserar på att uppnå något speciellt utifrån din träning. Det viktigaste är att du hittar ett mål som passar just dig, och som gör dig mer taggad att packa träningsvä­skan, besöka gymmet och verkligen ge full gas när du tränar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden