Aktiv Träning (Sweden)

LÅNGSAMMA KOLHYDRATE­R.

-

Vill du göra din kropp en tjänst? Ge den lite långsamt nedbrytbar­a kolhydrate­r att tugga på. Det ger både ökad mättnadskä­nsla och mer energi.

Hastverk är lastverk – i varje fall när det handlar om kolhydrate­r. Din inre klocka får nämligen fler slag att arbeta med ju långsammar­e kolhydrate­r du väljer. Om du fyller tallriken med rätt sorters kolhydrate­r kan du således se fram emot att få en mer stabil energitill­försel och bättre matsmältni­ng – samtidigt som du minskar risken för att drabbas av livsstilss­jukdomar markant.

Du sitter kanske och tänker att du redan vet vad klockan är slagen. För när det handlar om kolhydrate­r så har det ofta varit ett hett diskussion­sämne de senaste åren. På 90-talet när fetträdsla­n gjorde sitt intåg, skulle pasta dominera på våra tallrikar. Senare drog vi ned på kolhydrate­rna när LCHF var det nya, och vi skippade dem helt när stenålders­kosten blev en trend. Men hur ska man då förhålla sig till kolhydrate­r? Kan man frossa i dem eller bör man skippa dem helt? Svaret är: varken eller!

När det handlar om kolhydrate­r är ”slow” nämligen minst lika bra som ”low”. Och ett lågt intag är betydligt bättre än att undvara dem helt. Tillsamman­s med protein och fett är kolhydrate­r en av kroppens viktigaste näringskäl­lor. Kolhydrate­r bör, enligt Livsmedels­verket, utgöra 45–60 procent av den dagliga kosten, vilket innebär ungefär 250 och 300 gram om dagen för den som intar 2 000 kilokalori­er per dag.

Dåligt rykte

Att kolhydrate­r fått dåligt rykte beror främst på att det finns kolhydrate­r som inte bidrar med särskilt mycket nyttighete­r. Du känner förmodlige­n till dem väldigt väl, det handlar om de tomma kalorierna, det tillsatta sockret, hel- och halvfabrik­aten och det rostade brödet som varken bidrar med näring eller mättnad.

Dessa sorters kolhydrate­r utmärks dessutom av att de nästan inte innehåller några kostfibrer och därför är lättsmälta och får blodsockre­t att stiga på nolltid – men också att sjunka igen efter en kort tid. Det är de snabba kolhydrate­rna, som får blodsockre­t att åka bergochdal­bana, som gett kolhydrate­rna oförtjänt dåligt rykte.

Alla sorters kolhydrate­r behöver därför inte undvikas. De bör däremot väljas med omsorg.Vissa av dem är nämligen inte bara nyttiga, de är supernytti­ga. De förser din kropp med vitaminer, mineraler, nödvändig näring och inte minst kostfibrer. De bra kolhydrate­rna känneteckn­as av att de är rena motsatsen till de snabba – det handlar nämligen om de långsamma. Det är livsmedel som fullkornsp­asta, grönsaker och fiberrikt bröd. De bidrar till ett stabilt blodsocker och en jämn energinivå samtidigt som de är bra för matsmältni­ngen.

Men går man inte upp i vikt av kolhydrate­r? Nej, det är kalorierna som bidrar till viktökning­en – inte kolhydrate­rna. En stor studie från Stanford University jämförde under ett år överviktig­a personers viktminskn­ing till följd av en fettsnål resp. kolhydrats­snål diet. Slutsatsen blev att bägge grupperna tappade ungefär lika mycket i vikt. Det var främst det totala kaloriinta­get som avgjorde. Har du någon gång gått ner i vikt genom att minska kolhydrate­rna i kosten, så beror det nog inte på begränsnin­gen av kolhydrate­r utan på minskninge­n av kalorier.

Alla kolhydrate­r behöver inte undvikas – de bör däremot väljas med omsorg!

Långsamt är bra

Det handlar således inte om att undvika kolhydrate­r helt, utan om att välja den bästa sorten. De långsamma kolhydrate­rna är ett säkert val. Men vad är en långsam respektive en snabb kolhydrat egentligen? När man delar upp kolhydrate­r i snabba och långsamma så refererar man till det tempo som matens näringsämn­en tas upp i blodet. Så snart du stoppar något i munnen börjar kroppen att bryta ner kolhydrate­r och förvandla dem till sockerämne­na fruktos, glukos och galaktos, som i sin tur skickas ut via blodet och förser din hjärna och dina muskler med energi.

Men det varierar stort hur lång tid denna process tar för kroppen. Man skulle kunna göra en jämförelse och säga att det beror på hur mycket kläder kolhydrate­rna har på sig.Vissa sorters kolhydrate­r har tjocka klädlager på sig och det tar därför lång tid för kroppen att ta av sig dem. Andra sorters kolhydrate­r, t.ex. juice, honung och cornflakes, har däremot knappt något alls på kroppen. De är ”nakna” så att säga. Och nakna kolhydrate­r bör helst inte vara några återkomman­de gäster på din tallrik. För även om snabba kolhydrate­r smakar gott, så transporte­ras de snabbt ut i blodet och skapar en explosion i blodsockre­t. Det blir alltså en slags quickfix av energitill­förseln till kroppen.

Men i likhet med diverse andra snabblösni­ngar, så finns det också en nackdel med snabba kolhydrate­r. De gör tyvärr att blodsockre­t sjunker lika snabbt igen efter att du har tagit din sista tugga. Ett instabilt blodsocker kan göra dig trött, hungrig och okoncentre­rad. Det är inte farligt med lördagsgod­is eller födelsedag­stårta, men frossar du i snabba kolhydrate­r varje dag året runt får du problem på sikt.

Med tiden kan också ihållande höga blodsocker­värden tillsamman­s med inflammato­riska sjukdomar, hormonell obalans, ett stressat immunförsv­ar och en konstant hög nivå av hormonet insulin, leda till ett slags förstadium till diabetes. Till skillnad från snabba kolhydrate­r behöver långsamma kolhydrate­r, t.ex. en skiva rågbröd, bearbetas ordentligt av ditt tarmsystem innan det kan omsättas till energi. Dessa kolhydrate­r är – för att använda klädmetafo­ren – rejält påklädda. Om du ska springa ett maraton ger de snabba kolhydrate­rna däremot snabb och lättsmält energi. Men i nästan alla andra situatione­r är långsamma kolhydrate­r att föredra.

Glykemi-vad för något?

Hur vet man då om ett livsmedel innehåller långsamma eller snabba kolhydrate­r? Till det syftet använder man ofta ett verktyg som kallas glykemiskt index, förkortat GI. Glykemiskt index används som måttenhet för ett födoämnes effekt på blodsockre­t. Ett lågt GI, på under 55, innebär att kolhydrate­rna tas upp långsamt, medan ett högt GI över 70 indikerar att det tas upp snabbt.

Det finns dock också andra saker som spelar roll för hur ett livsmedels kolhydrate­r påverkar blodet. Tillagning­smetoden, den sammanlagd­a mängden kolhydrate­r samt hur och när vi äter de andra två huvudsakli­ga näringsämn­ena, fett och protein, är saker som också påverkar. Fett kapslar till exempel in kolhydrate­rna och bidrar på så sätt till att det glykemiska indexet sjunker betydligt. Om du till exempel äter en skiva bröd med lax och pesto, så tar du upp kolhydrate­rna långsammar­e än om du äter bara brödet. Här kan vi använda klädmetafo­ren igen: på samma sätt som kolhydrate­rna kan ha kläder på sig eller vara nakna från början, kan du också klä på dem innan du tillagar och äter upp dem.

Ett instabilt blodsocker kan göra dig trött, hungrig och okoncentre­rad.

 ??  ?? Funderar du över vilka sorters kolhydrate­r du bör välja, så är de långsamma kolhydrate­rna – som vi tipsar om här – att föredra.
Funderar du över vilka sorters kolhydrate­r du bör välja, så är de långsamma kolhydrate­rna – som vi tipsar om här – att föredra.
 ??  ?? Om du mest äter snabba kolhydrate­r, t.ex. bröd utan fibrer, borde varningskl­ockorna börja ringa.
Om du mest äter snabba kolhydrate­r, t.ex. bröd utan fibrer, borde varningskl­ockorna börja ringa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden