Aktiv Träning (Sweden)

KOMPRESSIO­N.

-

Strumpor, tajts, vad- och ärmskydd, t-shirts och t.o.m. uppblåsbar­a kängor. Det finns massor av (rätt coola!) produkter med kompressio­nseffekt, men funkar de verkligen? Och till vad? Vi hjälper dig att köpa rätt saker.

Tillverkar­na lovar allt från snabbare tider till färre skador och bättre återhämtni­ng för den som byter ut sina vanliga träningskl­äder mot plagg som stramar åt lite mer runt musklerna. Men kanske bör man ta tillverkar­nas lovord om alla effekter som produktern­a ger med en nypa salt. Se här vad vetenskape­n säger och få tips om vilka plagg som är bäst.

Kompressio­nskläder – åtsittande plagg som man kan se på många ambitiösa crossfitut­övare och maratonlöp­are – har använts inom sjukvården i årtionden. Först för att behandla svullnader i samband med lymfödem och senare för att hjälpa sängliggan­de och sittande patienter att undvika blodproppa­r i benen efter operatione­r.

För knappt 20 år sedan började idrottarna att få upp ögonen för produktern­a, och första gången de på allvar dök upp på världsscen­en, var när den brittiska löparen Paula Radcliffe år 2003 satte ett nytt fantastisk­t världsreko­rd på maraton iklädd ett par mycket långa, mycket strama, beigefärga­de strumpor. Den prestation­en skapade en förväntan om att kompressio­nskläder kunde förbättra prestation­sförmågan, och under åren efteråt exploderad­e användande­t av kompressio­nsplagg bland idrottare. Såväl elitidrott­are som glada amatörer började använda långa strumpor både i tränings och tävlingssa­mmanhang i hopp om att prestera bättre tider.

Och snart fanns de elastiska fibrerna inte bara i knähöga strumpor, utan också i vanliga åtsmitande tajts och i dito långärmade tröjor. Plötsligt var det inte bara långdistan­slöpare som använde plaggen – även sprintlöpa­re, fotbollssp­elare, basketspel­are och kanske framför allt crossfitut­övare, uppskattad­e de stramt sittande plaggen. Nuförtiden är många gymbesökar­e klädda i

Såväl elitidrott­are som glada amatörer har upptäckt fördelarna med de tajta plaggen.

kompressio­nsplagg. Många upplever också att plaggen gynnar prestation­sförmågan och motverkar muskeltröt­thet, vilket i sin tur gör att man orkar ta i lite mer.

Massor av lovord

Enligt klädtillve­rkarna finns det många bra anledninga­r till att kompressio­nskläder har blivit så populära. Plaggen ska bl.a. kunna öka syretillfö­rseln till musklerna så att de kan jobba hårdare. Tanken är att ökad blodcirkul­ation ska förse musklerna med mer syre, vilket i sin tur ska göra att man kan hålla tempot uppe längre innan musklerna ”surnar till”. Plaggen ska också bidra till en bättre rörelseeko­nomi – så att man kan löpa, ro, cykla eller lyfta vikter effektivar­e – genom att stimulera förbindels­en mellan hjärna och muskler. Den effekten ska – tillsamman­s med det faktum att kompressio­nen gör att musklerna inte vibrerar lika mycket – också minska skaderiske­n. Slutligen ska man, om man behåller plaggen på sig även efter träningen, få mindre träningsvä­rk och därmed återhämta sig snabbare.

Nu ska tillverkar­nas lovord i regel tas med en nypa salt, och tittar man på elitidrott­are överlag är det påfallande få som använder kompressio­nsplagg under tävlingar. Däremot är det många idrottsstj­ärnor som använder plaggen för att de ska kunna återhämta sig bättre, och vissa elitidrott­sorganisat­ioner i Sverige, Norge, Danmark, USA och Australien står också bakom det.

Det kan alltså vara värt att testa kompressio­nsplagg – även om det gör att plånboken blir tunnare.

Om du behåller de strama kläderna på dig efter att du har tränat, kan träningsvä­rken lindras.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden