Aktiv Träning (Sweden)

Så blir intervalle­rna roliga(re)

-

1 BRA FÖRBEREDEL­SER ÄR (NÄSTAN) HALVA INSATSEN

Intervalle­r kräver lite extra av utövaren – såväl fysiskt som mentalt. Därför är det bra att förbereda sig inför dem. Planera när du ska genomföra passet, och vilken typ av intervalle­r du ska löpa. Tänk igenom var du ska springa, vilka kläder du ska ha på dig och vilket tempo du ska hålla. På så sätt ställer du in ditt mindset. Ät en lätt måltid senast tre timmar före, se till att dricka bra och vara utvilad – utnyttja den sista halvtimmen till att koppla av och ladda upp. Har du ett par lätta skor, så ta på dig dem efter uppvärmnin­gen. Därmed ger du dig själv signalen att du är redo att löpa snabbt.

2 ÖKA FARTEN OCH HA KUL MEDAN DU GER FULL GAS

Många drar på sig en massa mjölksyra när de tränar intervalle­r eftersom de öppnar för hårt. En bra övning är därför att löpa intervalle­rna progressiv­t – det vill säga gradvis snabbare. Löp första intervalle­t i en jämn, hög fart, som gör att du känner att du hela tiden har ork och energi kvar. Löp nästa intervall ett par sekunder snabbare än föregående osv. tills du pressar fram de sista krafterna under det sista intervalle­t. Det är bra både för tempokänsl­an och förmågan att disponera krafterna, och det är en betydligt bättre känsla att kunna avsluta i maxfart istället för att farten sjunker.

3 PRESSA VARANDRA OCH GÖR TRÄNINGEN EFFEKTIVAR­E

I likhet med all annan (hård) träning blir det både roligare och effektivar­e om du löptränar tillsamman­s med en kompis. Då kan ni pressa varandra så att både intensitet­en och varaktighe­ten ökar. Helst bör ni ligga på samma nivå, men om den ena av er är lite snabbare, kan ni låta den långsammar­e av er få några sekunders försprång. Eller så kan ni lägga upp intervalle­rna så att den långsammar­e löparen får lite kortare repetition­er och lite längre pauser.

4 LÄGG IN STARTTIDER OCH BELÖNA DIG SJÄLV FÖR ATT DU LÖPER SNABBT

Intervalle­r kan vara rätt fyrkantiga. 1 000 meter i full fart med två och en halv minuters vila. Punkt. Men genom att ändra lite på strukturen kan du göra dem lite roligare så att du blir mer motiverad att löpa snabbt. Istället för att löpa enligt exemplet här ovan kan du bestämma en starttid på t.ex. sju minuter. Det innebär att varje tusenmeter­sintervall startar med sju minuters mellanrum. Därmed ”belönas” du för att du löper snabbt, eftersom vilan blir längre ju snabbare du är. Löper du t.ex. 1 000 meter på 4:30, får du 2,5 min. vila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden